főétel

Sütőtökös galuska rozslisztből, kapros juhtúróval

Érdemes a megszokott fogásainkat kevés változtatással egészségtudatosabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni, ennek jegyében készítettem ezt a sütőtökös galuskát, amihez teljes egészében világos rozslisztet használtam. Könnyű, finom, lágy galuska készült, melynek enyhén édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a kapros juhtúró és kevés sült szalonna.

Hozzávalók:

nagyobb mennyiséghez:

  • 80 dkg sütőtök (nyers, héj nélküli súly)
  • 60 dkg világos rozsliszt
  • 2 tojás
  • kb. 2 dl víz
  • kevés zsiradék

a feltéthez: 

  • 3 cs. juhtúró
  • 1 közepes pohár tejföl
  • kapor ízlés szerint 
  • ízlés szerint szalonna (kockára vágva, zsírjára sütve)

Elkészítés:

  1. A sütőtököt vastagabb szeletekre vágjuk, tepsibe tesszük. 
  2. Alufóliával lefedjük, előmelegített sütőben puhára sütjük.
  3. Kivesszük, hűlni hagyjuk.
  4. Amikor kihűlt, villával összetörjük egy keverőtálban, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és apránként a vizet, galuskatésztát készítünk.
  5. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk.
  6. Szűrőlapáttal kiszedjük, hideg víz alatt átöblítjük. 
  7. Tálba tesszük, olvasztott zsiradékkal átkeverjük. 

Feltét:

  1. A szalonnát zsírjára sütjük.
  2. A visszamaradó zsiradékba belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzákeverjük a tejfölt és jól összemelegítjük.
  3. Kaporral alaposan megszórjuk, átkeverjük és a kifőtt galuskához szervírozzuk.

Ötlet:

  • A sütőtökös galuskát érdemes kipróbálni durvára tört, enyhén megpirított dióval és kecskesajttal.
  • Finom lehet még tejszínes gombamártással is, vagy akár egy zöldfűszeres paradicsomszósszal és reszelt parmezánnal. 
  • Ha valami egyszerűbbet szeretnénk, tegyünk rá kevés barnított vajat és néhány zsályalevelet. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük