Érdemes a megszokott fogásainkat kevés változtatással egészségtudatosabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni, ennek jegyében készítettem ezt a sütőtökös galuskát, amihez teljes egészében világos rozslisztet használtam. Könnyű, finom, lágy galuska készült, melynek enyhén édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a kapros juhtúró és kevés sült szalonna.
Hozzávalók:
nagyobb mennyiséghez:
- 80 dkg sütőtök (nyers, héj nélküli súly)
- 60 dkg világos rozsliszt
- 2 tojás
- kb. 2 dl víz
- só
- kevés zsiradék
a feltéthez:
- 3 cs. juhtúró
- 1 közepes pohár tejföl
- kapor ízlés szerint
- ízlés szerint szalonna (kockára vágva, zsírjára sütve)
Elkészítés:
- A sütőtököt vastagabb szeletekre vágjuk, tepsibe tesszük.
- Alufóliával lefedjük, előmelegített sütőben puhára sütjük.
- Kivesszük, hűlni hagyjuk.
- Amikor kihűlt, villával összetörjük egy keverőtálban, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és apránként a vizet, galuskatésztát készítünk.
- Forrásban lévő vízbe szaggatjuk.
- Szűrőlapáttal kiszedjük, hideg víz alatt átöblítjük.
- Tálba tesszük, olvasztott zsiradékkal átkeverjük.
Feltét:
- A szalonnát zsírjára sütjük.
- A visszamaradó zsiradékba belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzákeverjük a tejfölt és jól összemelegítjük.
- Kaporral alaposan megszórjuk, átkeverjük és a kifőtt galuskához szervírozzuk.
Ötlet:
- A sütőtökös galuskát érdemes kipróbálni durvára tört, enyhén megpirított dióval és kecskesajttal.
- Finom lehet még tejszínes gombamártással is, vagy akár egy zöldfűszeres paradicsomszósszal és reszelt parmezánnal.
- Ha valami egyszerűbbet szeretnénk, tegyünk rá kevés barnított vajat és néhány zsályalevelet.