Méltatlanul mellőzzött alapanyag konyhánkban a köles, pedig évezredek óta ismeri és használja az emberiség. Gazdag rostban, ami jótékony hatással van az emlésztésrre, jó ásványianyag-forrás (magnézium, foszfor, vas), B-vitaminokat tartalmaz, gluténmentes és alacsony glikémiás indexű.
A kölest első ízben saláta gazdagításához, változatosabbá tételéhez használtam fel. Remek választás volt, mert bakonyi 26 km-es túránkon laktató, tápláló, de nem elnehezítő étkünk volt, ami folyamatos energiát biztosított számunkra. A salátához felhasználtam még egy kevés saját termesztésű retekcsírát is, ami extra tápértéket adott könnyű fogásunkhoz.
(A kölessel tovább kísérletezem csakúgy, mint a mikrozöldekkel. Tapasztalatok hamarosan.)
Hozzávalók:
2 fő részére:
- 1 bögre köles
- kevés só
- 15 dkg vörösbab (konzerv, lé nélkül)
- kevés jó minőségű házi sonka (kis kockákra vágva)
- 1 közepes lilahagyma (kis kockákra vágva)
- kis darab kígyóuborka
- 1 kápiapaprika
- petrezselyem (frissen aprított)
Elkészítés:
- Kimérünk egy bögre kölest, majd folyó hideg víz alatt átmossuk.
- Kétszeres mennyiségű, sós víz hozzáadásával puhára főzzük.
- Sűrű szövésű szűrőbe tesszük, hagyjuk a felesleges nedvességet lecsepegni.
- Hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a sonkával, babbal, zöldségekkel, illetve a petrezselyemmel. (Ha van, megszórjuk mikrozöldekkel.)
Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható.
Ki-ki ízlése szerint (és a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében) gazdagítsa krémfehérsajttal, koktélparadicsommal, olívabogyóval, stb.