főétel saláta

Kölessaláta mikrozöldekkel

Méltatlanul mellőzzött  alapanyag konyhánkban a köles, pedig évezredek óta ismeri és használja az emberiség. Gazdag rostban, ami jótékony hatással van az emlésztésrre, jó ásványianyag-forrás (magnézium, foszfor, vas), B-vitaminokat tartalmaz, gluténmentes és alacsony glikémiás indexű. 

A kölest első ízben saláta gazdagításához, változatosabbá tételéhez használtam fel. Remek választás volt, mert bakonyi 26 km-es túránkon laktató, tápláló, de nem elnehezítő étkünk volt, ami folyamatos energiát biztosított  számunkra. A salátához felhasználtam még egy kevés saját termesztésű retekcsírát is, ami extra tápértéket adott könnyű fogásunkhoz. 

(A kölessel tovább kísérletezem csakúgy, mint a mikrozöldekkel. Tapasztalatok hamarosan.)

Hozzávalók:

2 fő részére:

  • 1 bögre köles
  • kevés só
  • 15 dkg vörösbab (konzerv, lé nélkül)
  • kevés jó minőségű házi sonka (kis kockákra vágva)
  • 1 közepes lilahagyma (kis kockákra vágva) 
  • kis darab kígyóuborka 
  • 1 kápiapaprika 
  • petrezselyem (frissen aprított)

Elkészítés: 

  1. Kimérünk egy bögre kölest, majd folyó hideg víz alatt átmossuk. 
  2. Kétszeres mennyiségű, sós víz hozzáadásával puhára főzzük.
  3. Sűrű szövésű szűrőbe tesszük, hagyjuk a felesleges nedvességet lecsepegni.
  4. Hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a sonkával, babbal, zöldségekkel, illetve a petrezselyemmel. (Ha van, megszórjuk mikrozöldekkel.) 

 

Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható. 

Ki-ki ízlése szerint (és a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében) gazdagítsa krémfehérsajttal, koktélparadicsommal, olívabogyóval, stb. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük