Örömmel kísérletezem a konyhában, kimondottan „vadászom” olyan egészséges alapanyagokra, amiket eddig nem használtam.
Többször levontam már azt a következtetést, hogy amióta hatványozottan fókuszálunk a zöldségekre, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, azóta sokkal több íz van jelen az étkezésünkben!
Ma egy hajdinasalátát dobtam össze: lehet gyors vacsora vagy egy könnyű ebéd! Ugyanazokkal az előnyökkel bír a hajdina is, mint a quinoa: kiváló növényi fehérjeforrás magas rosttartalom mellett, tápanyagokban, antioxidánsokban gazdag. Készíthető belőle leves, köret, kása, lisztjéből palacsintát, kenyeret, egyéb pékárut süthetünk, de ebből készül a japán konyhából ismert soba tészta is.
Hozzávalók:
2 főre:
- 1 bögre hajdina
- kevés zsiradék
- koktélparadicsom
- vörösbab (konzerv)
- csicseriborsó (konzerv)
- kis darab póréhagyma
- kápiapaprika
- sárga színű pritaminpaprika
- 1 közepes sárgarépa (reszelve)
- petrezselyem (frissen aprítva)
- kevés só
Elkészítés:
- A hajdinát kevés zsiradékon egy serpenyőben kissé megpirítjuk, hogy karakteresebb (diós) ízt kapjon.
- Másfélszeres mennyiségű , sós vízben puhára főzzük (12-15 perc).
- (Szűrőbe tesszük, kicsit lecsöpögtetjük, ha nem főtte volna el az összes folyadékot.)
- A hüvelyesekkel, paradicsommal, póréhagymával, paprikafélékkel, sárgarépával és aprított petrezselyemmel összekeverjük.
- Ha szükséges, kevés sóval ízesítjük.
Hidegen, melegen, langyosan is nagyon finom!
A hozzávalókat variáljuk bátran kedvünkre, ízlésünk és otthoni alapanyagaink szerint. Tehetünk bele kockázott feta sajtos is, vagy akár négybe vágott főtt tojással is gazdagíthatjuk.