főétel saláta

Hajdinasaláta hüvelyesekkel

Örömmel kísérletezem a konyhában, kimondottan „vadászom” olyan  egészséges alapanyagokra, amiket eddig nem használtam.

Többször levontam már azt a következtetést, hogy amióta hatványozottan fókuszálunk a zöldségekre, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, azóta sokkal több íz van jelen  az étkezésünkben!

Ma egy hajdinasalátát dobtam össze: lehet gyors vacsora vagy egy könnyű ebéd! Ugyanazokkal az előnyökkel bír a hajdina is, mint a quinoa: kiváló növényi fehérjeforrás magas rosttartalom mellett, tápanyagokban, antioxidánsokban gazdag. Készíthető belőle leves, köret, kása, lisztjéből palacsintát, kenyeret, egyéb pékárut süthetünk, de ebből készül a japán konyhából ismert soba tészta is. 

Hozzávalók:

2 főre:

  • 1 bögre hajdina
  • kevés zsiradék
  • koktélparadicsom 
  • vörösbab (konzerv)
  • csicseriborsó (konzerv)
  • kis darab póréhagyma
  • kápiapaprika
  • sárga színű pritaminpaprika
  • 1 közepes sárgarépa (reszelve)
  • petrezselyem (frissen aprítva)
  • kevés só 

Elkészítés:

  1. A hajdinát kevés zsiradékon egy serpenyőben kissé megpirítjuk,  hogy karakteresebb (diós) ízt kapjon. 
  2. Másfélszeres mennyiségű , sós vízben puhára főzzük (12-15 perc). 
  3. (Szűrőbe tesszük, kicsit lecsöpögtetjük, ha nem főtte volna el az összes folyadékot.)
  4. A hüvelyesekkel, paradicsommal, póréhagymával, paprikafélékkel, sárgarépával és aprított petrezselyemmel összekeverjük.
  5. Ha szükséges, kevés sóval ízesítjük. 

 

Hidegen, melegen, langyosan is nagyon finom!

A hozzávalókat variáljuk bátran kedvünkre, ízlésünk és otthoni alapanyagaink szerint. Tehetünk bele kockázott feta sajtos is, vagy akár négybe vágott főtt tojással is gazdagíthatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük