Kedvenc francia szakácskönyvem (Anthony Bourdain: Francia bisztrókonyha) jó néhány receptjét kipróbáltam, valamennyiről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Ez a recept is ilyen: könnyed franciás, különleges, szokatlan. (A hozzávalók arányán kissé módosítottam, így osztom meg a receptet.)
Csirkemáj vinaigrette
Hozzávalók:
- 15 dkg megtisztított csirkemáj
- 1 ek. vaj
- 1 dl vörösborecet
- 4 dl olívaolaj
- só
- bors
Római fodros saláta szalonnával
Hozzávalók:
- 1 közepes fej római saláta (mosva, leszárogatva)
- 30 dkg jó minőségű, kockázott bacon
- kevés zsiradék
Csirkemáj vinaigrette
Elkészítés:
- A felmelegített vajon a kisebb darabokra szelt csirkemájat (fedő alatt) néhány perc alatt megsütjük. Félre tesszük, kissé hűlni hagyjuk.
- A serpenyőt visszatesszük a tűzre, beleöntjük a vörösborecetet, és felkapargatjuk a lerakódott darabkákat.
- Az ecetes levet, májat, olívaolajat robotgépbe tesszük, krémesre dolgozzuk, sóval, borssal ízesítjük.
- Egészen különleges salátaöntet. (A hozzávalók arányát bátran variálhatjuk, lehet kevésbé májas, én sok májjal sűrűre gyártottam, extra ízletes, ami bármilyen zöldsaláta éke!)
Római fodros saláta szalonnával
Elkészítés:
- A saláta leveleit kisebb darabokra tépkedjük és megszórjuk a zsírjára sütött szalonna / bacon kockákkal.
- Ráöntjük a langyosra hűlt szalonnazsírt.
- Csirkemáj vinaigrette-tel tálaljuk.