Helló!
Hogy ki vagyok? Valaki, aki imád főzni, akit eszelősen érdekel a gasztronómia. Los Angelesben élek, francia felmenőkkel rendelkezem, van egy bolond, nagy kutyám, akit Jack-nek hívnak, ja és imádom a Bellini koktélt… blablabla… Mindez az ég világon senkit nem érdekel – és nincs is semmi köze a valósághoz, mindössze annyi, hogy rajongok mindenért, ami gasztronómia!!! Beszéljenek hát helyettem a receptek!
Ez az oldal egy gyökeres átalakítás után azért újult meg, hogy ötleteket mutassak, hogyan lehet egészségesebben, több odafigyeléssel, tudatosabban étkezni, és szeretném megmutatni, hogy az „egyenízű” felvágottakon túl is van élet – sőt, azon túl van csak igazán! „Hitvallásként” álljon itt néhány idézet, amivel tökéletesen azonosulni tudok:
"Perzsául tízmillió ember tud a világon" - mondatja Krúdy Gyula egyik alakjával. De vajon tud-e tízmillió ember úgy enni, ahogy a természet rendje megköveteli? Az embereket enni kell megtanítani. Minden évszakban, sőt minden hónapban azt egyék az emberek, ami a világkalendárium szerint a legegészségesebb!"
Hajdu Győző ajánlója Kövi Pál: Erdélyi lakoma című könyvéhez
"Mindig szerettem a "jó ételeket", de a kifejezés jelentése sokat változott bennem. Ma is fontos eleme az élvezet, amely a léleknek is kedvez, de olyasvalami, ami jó a saját, a családom és környezetem egészsége szempontjából.
Folyamatosan igyekszem tanulni, mit jelent igazán a helyes étkezés, és ezáltal az evési és ivási szokásaim is változtak az évtizedek során. Kanyargós volt az út, de mára eljutottam oda, hogy biztos lehetek benne: értelmes döntéseket hozok a táplálékomról..."
Hugh-Fearnley Whittingstall: Jobbat enni, jobban élni
séf, televíziós személyiség, újságíró, élelmiszer-író, valamint élelmiszer- és környezetvédelmi témákkal foglalkozó kampányoló, médiaszemélyiség
„Remélhetőleg szereted azokat az embereket, akikre főzöl, mert a legnagyszerűbb és legemlékezetesebb étkek legalább annyira szólnak arról, hogy kikkel fogyasztottad el, mint arról, hogy mit fogyasztottál. De a főzés és a hozzávalók iránt érzett szereteted is elég. (…) Kell, hogy szeress főzni, még akkor is, ha nem is ismered vagy kedveled a vendégeid. Élvezned kell a tényt, hogy másokat etetsz, hogy örömet okozol nekik és a tőled telhető legjobbat nyújtod.
Végső soron tisztelned kell az alapanyagaidat, akármilyen alacsonyrendű hozzávalóról legyen szó. Mint ahogy tisztelned kell a vendégeidet (…)
Mert, végső soron, önmagadnak főzöl.”
Anthony Bourdain: Francia bisztrókonyha (New York city, 2004)
amerikai sztárszakács, a konyha "rock sztárja", író, útirarajz-szerző, televíziós műsorvezető
„Arra a következtetésre jutottam, hogy én valójában nyilván francia vagyok, csak erről mindenki elfelejtett felvilágosítani.”
Julia Child
amerikai szakács, író, televíziós személyiség. Leginkább
arról híres, hogy a francia konyhaművészetet megismertette az
amerikaiakkal, először szakácskönyve, a Mastering the Art of French
Cooking, majd az ezt követő televíziós főzőműsora, a The French Chef
segítségével, amit 1963-tól kezdve vezetett.