Flexitáriánus étrend

A flexitáriánus kifejezés a „flexibilis” és „vegetáriánus” szavak „keresztezéséből” származik, egy olyan táplálkozási formát jelöl, ami főképp a növényi táplálékokra építkezik, de alkalmanként megengedi az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását (hús, tojás, méz, stb.).

Hangsúlyos élelmiszerek ebben a táplálkozási formában: zöldségek és gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és diófélék

Sokkal inkább étrend, mint diéta: nem tiltja a húsfélék, állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, de fontosnak tartja azok lehetőség szerinti minimalizálását. Természetesen ebben az étrendben is tanácsos kerülni a feldolgozott és ultrafeldolgozott, finomított élelmiszerek és cukor fogyasztását. 

Ez az étrend tehát nagyon sokféle lehetőséget kínál arra, hogy változatossan megtervezzük a heti menünket, a nap egyes étkezéseit. Sokkal inkább szól a lehetőségekről, semmint a tiltásokról. 

Milyen előnyökkel járhat ez az étrend?

  • A magas rosttartalmú, növényi élelmiszerek fogyasztása elősegítheti a szív- érrendszeri, daganatos betegségek megelőzését és a testsúly kontrollálását, nem beszélve a környezet védelméről és a fenntarthatóságról. 
  • Megszabadulhatsz jó néhány felesleges kilótól, energikusabb lehetsz és nyitottabbá válsz arra, hogy új alapanyagokat, konyhatechnikai eljárásokat sajátíts el, mindezzel is szélesítve látóköröd, tudásod. 

 

Ötletek, hogyan kezdjük:

  1. Fokozatosság: iktassunk be heti 1-2-3 nap húsmentes étkezést, majd fokozatosan növeljük a növényi ételek arányát. Fogyasszunk minden nap a főétkezéshez zöldséget, salátafélét. A hagyományos krumpli / rizs köretet cseréljük párolt zöldségre, friss salátára.
  2. Kísérletezzünk, próbáljunk ki új, számunkra ismeretlen alapanyagokat (pl. köles, quinoa, tofu, édeskömény, cikória, stb.)
  3. Tudatosság: vásárláskor részesítsük előnyben  a kevésbé feldolgozott élelmiszereket – azokat, amikhez nem adtak hozzá és nem is vettek ki belőlük túl sokat (halrúd helyett egész hal, előre pácolt csirke helyett vegyünk natúr csirkét, a pácot magunk készítsük el, kerüljük a készételeket, konzerveket, igyunk gyógy- vagy gyümölcsteát, kerüljük a cukros, szénsavas üdítőket, stb.).