Tegyük le a voksunkat a teljes értékű élelmiszerek mellett!

A kalóriaszámítgatás annyira lélekölő és egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb módszer egészségünk megőrzéséhez. Gondoljunk csak bele, hogy egy 50-60 kalóriás tejkaramellás rizsszeletből milyen mennyiséget lehetne elfogyasztani a nap folyamán akár reggelire, ebédre és még vacsorára is, és meglehet, hogy a napi ajánlott kalóriabevitel alatt maradunk így is – de vajon a tejkaramella szeletben van bármi értékes, tápláló és hasznosítható az emberi szervezet számára?

Válasszuk a minőséget és itt nem feltétlen a drága dolgokra kell gondolni, csak azokra az élelmiszerekre, amik a legkevésbé feldolgozottak (zöldség, gyümölcs, feldolgozatlan húsáru) amikből nem vettek ki és nem is adtak hozzá túl sok mindent.

Hüvelyesek, babfélék

Az American Institute for Cancer Research közel félmillió tanulmányt nézett át és készített egy jelentést, melyet végül a világ leghíresebb, mintegy két tucat rákkutatója ellenőrzött és arra a megállapításra jutottak, hogy rendszeresen kell(ene) hüvelyeseket, babféléket fogyasztanunk. 

Nem hetente, hanem minden nap, mert bizonyítottan egészségvédő  és rákmegelőző hatásúak: tele vannak rosttal, fehérjével, vitaminnal, ásványi anyaggal és még alacsony kalóriatartalmúak is. Mindezek mellett segítenek abban is, hogy kevesebb finomított szénhidrátot és húst együnk. 

Csonthéjasok, diófélék

A csonthéjasok, diófélék szuper teljes értékű élelmiszerek: fehérje- és rosttartalmuk magas, sok bennük az antioxidáns és flavonoid, mindemellett bőven van bennük szelén, magnézium, omega-3 zsírsavak és B-vitaminok. 

Heti 5 alkalom x 1 marék dióféle = hozzájárulhat ahhoz, hogy évekkel meghosszabbítsuk az életünket. Ugye, milyen egyszerű??

A csonthéjasok diófélék segítenek alacsonyan tartani a koleszterin szintet, a testsúlyt, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásúak. Természetes, egészséges zsírokat tartalmaznak, ha valaki a magas zsírtartalommal riogat, ne feledjük: itt is fontos a mértékletesség!

Adalékanyag-mentes befőzés

Harmadik éve ügyes segítőtársam a befőzés során a befőző automata, melynek számos előnye közül az egyik legnagyszerűbb, hogy adalékanyag-mentesen (tartósítószer- és akár cukormentesen is) tudunk befőzni és a megfelelő hőfok és időtartam beállítása mellett egészen biztosan romlásmentes finomság a végeredmény. A másik legkiválóbb tulajdonsága, hogy a befőzött dolgaink megőrzik vitamin- és ásványianyag tartalmukat, beltartalmi értékeiket, színüket és állagukat.

Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy a később megbontott lekvár, zöldségkrém, savanyúság, befőtt hűtőben tárolva is záros határidőn belül (7-10 nap) elfogyasztandó, mert könnyen penészessé válhat. Szörpöknél a nagy cukortartalom mellett ez a veszély kevésbé fenyeget.

Hogy is kell elképzelnünk ezt a remek konyhai segítőtársat?

A befőző automata egy nagy elektromos – automatizált vezérlésű (hőfok-szabályzóval, időkapcsolóval rendelkező) – fazék, amelynek segítségével ugyanúgy végezhetjük a hagyományos nedves dunsztolást, mint annak idején nagymamáink – csak „ellenőrzöttebb” körülmények között, vagyis a beállított hőfokot stabilan, a megadott időtartam végéig biztosan tartja a gép. A félautomata gépekkel ellentétben érdemesebb automata változatot beszerezni, ami azt jelenti, hogy a program lejártával a gép kikapcsol, nem kell a folyamatot felügyelnünk.

Az automatában akár 18 db 720 ml-s üveg dunsztolása is elvégezhető egyszerre! 

A befőtteknek, savanyúságnak való alapanyagot mosás, tisztítás után üvegbe tesszük, felöntjük a lével, az üveget fém fedővel lezárjuk, majd a gépbe helyezzük és vízzel addig feltöltjük, hogy az üvegek pereméig érjen. Beállítjuk a szükséges hőfokot, a program lejártával pedig kivesszük a kidunsztolt finomságokat, hagyjuk teljesen kihűlni, majd végleges helyükre állítjuk.

A lekvárt magunknak kell megfőzni, üvegbe tenni, majd kidunsztolni a fentiek szerint, ámbár létezik az automatákhoz olyan kiegészítő eszköz, mellyel a lekvárfőzés folyamata is elvégezhető a befőző automatával. 

Nemcsak azokat az eltevésre váró finomságainkat hőkezelhetjük a segítségével, amelyekhez hagyományosan a nedves dunsztolást alkalmaznánk (gyümölcslevek, befőttek, savanyúságok), hanem hőkezelhetjük a készre főzött, üvegbe töltött lekvárokat, zöldségkrémeket is, amikhez egyébként a száraz dunsztolást kellene alkalmaznunk.

Néhány mutató a használatához:

  • nagy fehérjetartalmú zöldségek (pl. bab,  zöldbab, borsó, gomba, spárga, stb.) hőkezelése: 100 fok, 120 perc (!)
  • lecsó hőkezelése: 90 fok, 20 perc
  • frissen préselt gyümölcslevek hőkezelése (pl. szőlőlé, almalé, vegyes gyümölcslé, stb.): 85-90 fok, 20 perc
  • lekvárok, szörpök, savanyúságok, befőttek hőkezelése: 80 fok, 20 perc
  • amennyiben pesto-t hőkezelnénk vele, figyeljünk rá, hogy tejterméket (pl. sajtot) nem tartalmazhat!
  • elviekben készételek tartósítására is használható, de a maximális élelmiszer-biztonság miatt én ezzel nem kísérletezem (lisztféléket, csontot, stb. nem tartalmazhat a tartósítandó étel!) 
  • a készülék használható még forró italok (forralt bor, tea, stb.) melegen tartására is
  • a gép kiválóan alkalmas sous-vide eljárásokhoz is, természetesen megfelelő fóliahegesztő és fólia használatával (többször próbáltam, egészen pazar lett a sous-vide sertésszűz tarkaborsos kéregben)