Kedvenc salátám – szintén a hőn szeretett Francia bisztrókonyha című szakácskönyvből, némileg módosítva. Itt sincsenek merev, kőbe vésett szabályok: alakítsuk kedvünkre, biztos, hogy finom és laktató lesz! (Amúgy szerintem ha nem tudok egy nagy tál salátával jól lakni, akkor nem tudok salátát készíteni…)
Hozzávalók:
- vegyes levélsaláta (római saláta, madárbegy, stb.)
- 10-12 dkg ceruzabab
- 3 kisebb burgonya
- 1-2 marék koktélparadicsom
- 4 tojás
- 1 tonhalkonzerv
- 1 makréla konzerv
- olajbogyó ízlés szerint
- vörösborecet
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
- A ceruzababot bő, enyhén sós, forrásban lévő vízben pár percig főzzük. Kiszedjük, jéghideg vízbe tesszük néhány pillanatra (így megőrzi szép színét). Ha kihűlt, kissé feldaraboljuk.
- A burgonyát megtisztítjuk, puhára főzzük.
- A tojásokat keményre főzzük, ha kihűltek, tisztítjuk, négy felé vágjuk.
- A salátaféléket – ha szükséges – darabokra tépkedjük, tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a kihűlt burgonyát és ceruzababot, a koktélparadicsomokat, az olajbogyót, a zúzott fokhagymát, a kisebb darabokra tördelt halkonzerveket (lével együtt). Kissé meglocsoljuk vörösbor ecettel, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd nagyon óvatosan átkeverjük.
- Tetejére halmozzuk a felszelt tojásokat és az olajbogyót. (Csak annyit készítsünk, ami frissen elfogy, mert az olajtól, sótól és ecettől a saláta később összeesik.)