saláta

Nizzai saláta

Kedvenc salátám – szintén a hőn szeretett Francia bisztrókonyha című szakácskönyvből, némileg módosítva. Itt sincsenek merev, kőbe vésett szabályok: alakítsuk kedvünkre, biztos, hogy finom és laktató lesz! (Amúgy szerintem ha nem tudok egy nagy tál salátával jól lakni, akkor nem tudok salátát készíteni…) 

Hozzávalók:

  • vegyes levélsaláta (római saláta, madárbegy, stb.)
  • 10-12 dkg ceruzabab
  • 3 kisebb burgonya
  • 1-2 marék koktélparadicsom
  • 4 tojás
  • 1 tonhalkonzerv
  • 1 makréla konzerv
  • olajbogyó ízlés szerint
  • vörösborecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

  1. A ceruzababot bő, enyhén sós, forrásban lévő vízben pár percig főzzük. Kiszedjük, jéghideg vízbe tesszük néhány pillanatra (így megőrzi szép színét). Ha kihűlt, kissé feldaraboljuk.
  2. A burgonyát megtisztítjuk, puhára főzzük.
  3. A tojásokat keményre főzzük, ha kihűltek, tisztítjuk, négy felé vágjuk.
  4. A salátaféléket – ha szükséges – darabokra tépkedjük, tálba tesszük.
  5. Hozzáadjuk a kihűlt burgonyát és ceruzababot, a koktélparadicsomokat, az olajbogyót, a zúzott fokhagymát, a kisebb darabokra tördelt halkonzerveket (lével együtt). Kissé meglocsoljuk vörösbor ecettel, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd nagyon óvatosan átkeverjük.
  6. Tetejére halmozzuk a felszelt tojásokat és az olajbogyót. (Csak annyit készítsünk, ami frissen elfogy, mert az olajtól, sótól és ecettől a saláta később összeesik.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük