Finom, nyári, üde fogás hússal, zamatos őszibarackkal, gombával, sonkával, fehér borral, mazsolával és tejszínnel – talán többet nem is kell mondani róla, elég, ha a hozzávalók „beszélnek”. Nálunk abszolút kedvenc lett, biztos, hogy tartósan felkerül a nyári repertoárra.
Hozzávalók:
- 4 nagyobb sertésszelet (karaj)
- 8 dkg gépsonka
- 15 dkg csiperkegomba
- 2 nagy őszibarack
- 4 dkg mazsola
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 ek. rétesliszt
- 1,5 dl tejszín
- 6 dkg vaj
- vaj
- olaj vagy zsír
- só
- bors
Elkészítés:
- A mazsolát meleg vízbe áztatjuk.
- Az őszibarackot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát kisebb kockákra vágjuk.
- Felforrósított zsiradékon megpároljuk a tisztított, felszeletelt gombát. Hozzáadjuk a barackot és a lecsöpögtetett mazsolát. Néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra szelt gépsonkát, összemelegítjük.
- A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megforrósított vajon mindkét oldalát kis ideig sütjük.
- A visszamaradó vajon kissé megpirítjuk a lisztet, felöntjük a borral. Hozzáadjuk a tejszínt, kiforraljuk, végül belekeverjük a gyümölcsös-sonkás gombát.
- A húst tálra tesszük, leöntjük a mártással.
- Forró tepsiben átsütött krokettel tálaltam, de jó hozzá a párolt rizs, vagy burgonyapüré is.