Nem vagyok túl nagy rajongója a tésztaételeknek, de el kell ismerni, hogy az olasz konyha páratlanul nagyszerű tésztás fogásokban (is)! A világon egyedülálló formagazdagság jellemzi az olasz tésztákat, amiből én most risoni-t választottam (rizs formájú apró tészta) – bár utánaolvasva azt láttam, hogy az olasz konyha viszonylag ritkábban használja, akkor is jobbára levesbetétként. Én most egy sült cukkinis feltétet álmodtam hozzá – egyszerű, gyors és nagyszerű nyári ebédünk lett!
Hozzávalók:
- 250 g risoni tészta
- 3 közepes cukkini (félkarikára vágva)
- 3 közepes fej vöröshagyma (negyedekre vágva)
- 15 dkg füstölt szalonna (apró kockákra vágva)
- 1 nagyobb zöld pritaminpaprika (kisebb csíkokra szelve)
- zöldfűszeres olaj
- só
- a tálaláshoz:
- bazsalikom pesto (vagy bármilyen zöldfűszeres pesto)
- krémfehérsajt kockák
- frissen reszelt parmezán
Elkészítés:
- A tésztát a leírás szerint – al dente állagúra – kifőzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd néhány csepp zöldfűszeres olajjal átkeverjük.
- Egy magas falú tepsibe terítjük a cukkinit a hagymával és a füstölt szalonnával. Enyhén sózzuk, kissé meglocsoljuk zöldfűszeres olajjal. (Használhatunk kész olaj helyett sima étolajat / olívaolajat, és tehetünk a zöldségek tetejére frissen szedett zöldfűszert: bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet).
- Fóliával fedjük az edényt és előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a zöldségek összeesnek, majd fólia nélkül folytatjuk a sütést, hogy a keletkezett nedvességet kissé elpároljuk. Addig sütjük, míg a zöldségek alja kissé karamellizálódik (ne szárítsuk ki!).
- A tészta tetejére zöldfűszeres pestot teszünk, ráhalmozzuk a cukkini ragut és megszórjuk krémfehérsajt kockákkal, illetve kevés reszelt parmezánnal.
Egyszerű, roppant finom, nyári fogás!