főétel

Kétsajtos risoni szalonnás sült cukkinivel

Nem vagyok túl nagy rajongója a tésztaételeknek, de el kell ismerni, hogy az olasz konyha páratlanul nagyszerű tésztás fogásokban (is)! A világon egyedülálló formagazdagság jellemzi az olasz tésztákat, amiből én most risoni-t választottam (rizs formájú apró tészta) – bár utánaolvasva azt láttam, hogy az olasz konyha viszonylag ritkábban használja, akkor is jobbára levesbetétként. Én most egy sült cukkinis feltétet álmodtam hozzá – egyszerű, gyors és nagyszerű nyári ebédünk lett!

Hozzávalók: 

  • 250 g risoni tészta
  • 3 közepes cukkini (félkarikára vágva)
  • 3 közepes fej vöröshagyma (negyedekre vágva)
  • 15 dkg füstölt szalonna (apró kockákra vágva)
  • 1 nagyobb zöld pritaminpaprika (kisebb csíkokra szelve)
  • zöldfűszeres olaj
  • a tálaláshoz:
  • bazsalikom pesto (vagy bármilyen zöldfűszeres pesto)
  • krémfehérsajt kockák
  • frissen reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. A tésztát a leírás szerint – al dente állagúra – kifőzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd néhány csepp zöldfűszeres olajjal átkeverjük.
  2. Egy magas falú tepsibe terítjük a cukkinit a hagymával és a füstölt szalonnával. Enyhén sózzuk, kissé meglocsoljuk zöldfűszeres olajjal. (Használhatunk kész olaj helyett sima étolajat / olívaolajat, és tehetünk a zöldségek tetejére frissen szedett zöldfűszert: bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet).
  3. Fóliával fedjük az edényt és előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a zöldségek összeesnek, majd fólia nélkül folytatjuk a sütést, hogy a keletkezett nedvességet kissé elpároljuk. Addig sütjük, míg a zöldségek alja kissé karamellizálódik (ne szárítsuk ki!).
  4. A tészta tetejére zöldfűszeres pestot teszünk, ráhalmozzuk a cukkini ragut és megszórjuk krémfehérsajt kockákkal, illetve kevés reszelt parmezánnal.

Egyszerű, roppant finom, nyári fogás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük