befőzés, tartósítás krémek-kencék

Zöldbabkrém citrommal, bazsalikommal

Néhány napja pár üvegre való zöldbabkrémet főztem, ami kiváló vacsora pirítóssal, nap érlelte paradicsommal, roppanós paprikával és már akkor megfogalmazódott bennem, hogy sárgahüvelyű zöldbab helyett legközelebb zöldet fogok használni – lehetne ízesíteni citrommal, fokhagymával, sok-sok friss bazsalikommal. Elkészült: könnyed, nagyon üde, finom, íme itt a recept!

Hozzávalók:

  • 2 kg zöldbab (zöld színű, fagyasztott)
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • friss bazsalikom 
  • 1 nagy citrom leve
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • étolaj

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát felkockázzuk, zsiradékon aranyszínűre dinszteljük.
  2. A fagyasztott zöldbabot edénybe tesszük, öntünk rá 1-1,5 dl vizet, fedő alatt puhára pároljuk.
  3. Leöntjük a levet róla, alaposan lecsöpögtetjük, majd késes aprító segítségével (vagy botmixerrel) pürésítjük.
  4. Nagy főzőedénybe tesszük a pürésített zöldbabot, belekeverjük a dinsztelt vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, friss citromlével ízesítjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát és egy nagy marék (darabokra tépkedett) friss bazsalikomot (szára is mehet bele).
  5. Öntünk hozzá kb. 1 dl étolajat és közepes lángon legalább 30 percig főzzük állandó keverés mellett (vigyázzunk, mert „puffog”.)
  6. Üvegekbe töltjük, a légbuborékokat kanállal eldolgozzuk. A krém tetejét étolajjal „zárjuk” le és teljes kihűlés után vagy hűtőben tartjuk, vagy hagyományos nedves dunsztolás segítségével tartósítjuk (befőző automatával: 85 fok, 25 perc). 
 

Nagyon finom pirítósra kenve, de még akár tésztaszósz is lehet. 

A felbontott krémet hűtőben kell tárolni és néhány napon belül elfogyasztani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük