Néhány napja pár üvegre való zöldbabkrémet főztem, ami kiváló vacsora pirítóssal, nap érlelte paradicsommal, roppanós paprikával és már akkor megfogalmazódott bennem, hogy sárgahüvelyű zöldbab helyett legközelebb zöldet fogok használni – lehetne ízesíteni citrommal, fokhagymával, sok-sok friss bazsalikommal. Elkészült: könnyed, nagyon üde, finom, íme itt a recept!
Hozzávalók:
- 2 kg zöldbab (zöld színű, fagyasztott)
- 4 nagy fej vöröshagyma
- friss bazsalikom
- 1 nagy citrom leve
- 2 közepes gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- étolaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát felkockázzuk, zsiradékon aranyszínűre dinszteljük.
- A fagyasztott zöldbabot edénybe tesszük, öntünk rá 1-1,5 dl vizet, fedő alatt puhára pároljuk.
- Leöntjük a levet róla, alaposan lecsöpögtetjük, majd késes aprító segítségével (vagy botmixerrel) pürésítjük.
- Nagy főzőedénybe tesszük a pürésített zöldbabot, belekeverjük a dinsztelt vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, friss citromlével ízesítjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát és egy nagy marék (darabokra tépkedett) friss bazsalikomot (szára is mehet bele).
- Öntünk hozzá kb. 1 dl étolajat és közepes lángon legalább 30 percig főzzük állandó keverés mellett (vigyázzunk, mert „puffog”.)
- Üvegekbe töltjük, a légbuborékokat kanállal eldolgozzuk. A krém tetejét étolajjal „zárjuk” le és teljes kihűlés után vagy hűtőben tartjuk, vagy hagyományos nedves dunsztolás segítségével tartósítjuk (befőző automatával: 85 fok, 25 perc).
Nagyon finom pirítósra kenve, de még akár tésztaszósz is lehet.
A felbontott krémet hűtőben kell tárolni és néhány napon belül elfogyasztani!