befőzés, tartósítás krémek-kencék

Üvegbe zárt nyár: erdélyi zöldbabkrém

Nagyon nagy rajongója vagyok a házi kencéknek: vacsorára gyakran készítek csicseriborsókrémet – ezek azonban nem tartósítva készülnek, egy-két napon belül elfogynak. Ha a nyár ízét-zamatát akarom üvegbe zárni, akkor biztos, hogy zakuszkát teszek el, vagy erdélyi recept alapján készülő zöldbabkrémet – mindegyik kiváló rusztikus kenyérből készült pirítóssal „házasítva”. Ennek a zöldbabkrémnek az igazi zamatát a borsikafű adja, semmiképp ne hagyjuk ki belőle! (Ez a recept saját kísérletezés eredménye, melyet egy erdélyi recept ihletett.) 

Hozzávalók:

  • 3 kg fagyasztott (sárgahüvelyű) zöldbab
  • 3 üveg paradicsompüré koncentrátum (3×360 g)
  • 6 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. mustár
  • étolaj
  • őrölt bors
  • 2 ek. szárított, morzsolt borsikafű
  • 5-6 babérlevél

Elkészítés:

  1. A hagymát apró kockákra vágjuk és aranysárgára fonnyasztjuk a zsiradékon.
  2. A fagyos zöldbabot egy nagy főzőedénybe tesszük úgy, hogy alá öntünk 2,5 dl vizet. (Ne legyen sok a víz, ne szívjon fel a zöldbab sok folyadékot, mert különben nem lesz megfelelő állagú a krém.) Nagy lángon, fedő alatt jó puhára főzzük.
  3. A megfőtt zöldbabot leszűrjük, lecsöpögtetjük a felesleges folyadékot, majd a zöldbabot késes aprítóban pürésítjük.
  4. Visszatesszük a nagy főzőedénybe a zöldbabot, hozzáadjuk a dinsztelt vöröshagymát, fűszereket és a mustárt. Alaposan összekeverjük. 
  5. Öntünk hozzá 2 dl olajat, elkeverjük és nagy lángon, folyamatos keverés mellett legalább 25 percig főzzük. (Vigyázzunk, mert „puffog”!)
  6. Sterilizált üvegekbe töltjük, hosszú nyelű kanállal a töltés során keletkezett légréseket jól eldolgozzuk, majd a krém tetejét vékony rétegben étolajjal „lezárjuk”. Az üvegekre csavarjuk a fém kupakokat, majd hagyományos nedves dunsztolással 20 percig hőkezeljük, vagy befőző automata segítségével hőkezeléssel tartósítjuk (85 fok, 20 perc).


Ha nem dunsztoljuk az elkészült kencét, akkor teljes kihűlés után tartsuk a hűtőben.

Amennyiben hőkezeléssel tartósítunk (nedves dunsztolás vagy befőző automata), a felbontott krémet tároljuk hűtőben és néhány napon belül fogyasszuk el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük