befőzés, tartósítás saláta

Zöldparadicsom saláta

Nagybátyámtól származik ez a recept, ami egy újabb módja a zöld paradicsom megmentésének. Roppant finom a felöntőlé, kíváncsian várom, milyen lesz a saláta, ehhez azonban 3-4 hetet mindenképpen érdemes várni, hogy az ízek jól összeérjenek. Kis mennyiségből is érdemes elkészíteni, nagyból meg még inkább!

Hozzávalók

1 kg zöldparadicsomhoz: 

  • 3 közepes fej vöröhagyma

Felöntőléhez:

  • 1 l víz
  • 1 púpozott ek. só
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 2 db babérlevél 
  • 0,5 tk. színes bors
  • 0,5 tk. egész kömény
  • 0,5 tk. mustármag 
  • 0,5 tk. koriandermag 
  • 2 késhegynyi borkősav

Elkészítés

  1. A megmosott, esetleges hibás részektől megtisztított paradicsomot – uborkagyalu segítségével – nagyon vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát szintén.
  2. Víz, só, cukor, ecet hozzávalókból felöntőlét készítünk: jól összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Belekeverjük a borkősavat is.
  3. A fűszereket darálóval megtörjük, rászórjuk a zöldségekre, jól összeforgatjuk.
  4. A zöldségeket jó szorosan üvegbe töltjük, savanyúság leszorítót teszünk a tetejére, majd ráöntjük a levet úgy, hogy ellepje a hozzávalókat.
  5. Lezárjuk és néhány hétig hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük