Nagybátyámtól származik ez a recept, ami egy újabb módja a zöld paradicsom megmentésének. Roppant finom a felöntőlé, kíváncsian várom, milyen lesz a saláta, ehhez azonban 3-4 hetet mindenképpen érdemes várni, hogy az ízek jól összeérjenek. Kis mennyiségből is érdemes elkészíteni, nagyból meg még inkább!
Hozzávalók
1 kg zöldparadicsomhoz:
- 3 közepes fej vöröhagyma
Felöntőléhez:
- 1 l víz
- 1 púpozott ek. só
- 10 dkg cukor
- 1 dl 20%-os ecet
- 2 db babérlevél
- 0,5 tk. színes bors
- 0,5 tk. egész kömény
- 0,5 tk. mustármag
- 0,5 tk. koriandermag
- 2 késhegynyi borkősav
Elkészítés
- A megmosott, esetleges hibás részektől megtisztított paradicsomot – uborkagyalu segítségével – nagyon vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát szintén.
- Víz, só, cukor, ecet hozzávalókból felöntőlét készítünk: jól összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Belekeverjük a borkősavat is.
- A fűszereket darálóval megtörjük, rászórjuk a zöldségekre, jól összeforgatjuk.
- A zöldségeket jó szorosan üvegbe töltjük, savanyúság leszorítót teszünk a tetejére, majd ráöntjük a levet úgy, hogy ellepje a hozzávalókat.
- Lezárjuk és néhány hétig hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.