Nem a legautentikusabb, nem a legeredetibb, csak egy saját fejlesztés, de ettől még nagyon finom és ízében tényleg olaszos ez a nagyon gazdag, sűrű, tartalmas leves, aminek alapja csirke húsleves, került még bele hámozott, egész paradicsom konzerv, borsó, bab, sárgarépa, gyökérzöldség, vékonyra szelt kelkáposzta, illetve risoni tészta. Kis adagot képtelenség belőle készíteni, de biztos, hogy gond nélkül el fog fogyni az egész!
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 3 kisebb sárgarépa
- 3 kisebb gyökérzöldség
- 1 fél fej kisebb kelkáposzta
- 250 g Canellini fehér bab
- 250 g zöldborsó (fagyasztott)
- 2 hámozott paradicsom (konzerv)
- 10-12 dkg risoni tészta (rizsszem formájú apró tészta)
- 1 közepes vöröshagyma (héjastól)
- só
- néhány szem egész bors
- 1 csapott ek. szárított oregánó
Elkészítés:
- Az egész csirkét feldaraboljuk. Annyi vízbe tesszük, ami ellepi, majd közepes lángon feltesszük főni. A keletkezett habot lekanalazzuk.
- Amikor már nem habzik, mérsékeljük a lángot, beletesszük a vöröshagymát (héjastól – ettől szép színe lesz a levesnek), sózzuk, és néhány szem egész borssal ízesítjük.
- Amikor a hús megfőtt, kivesszük szűrőlapáttal, hagyjuk hűlni, kicsontozzuk.
- A levest leszűrjük, majd visszatesszük a főzőedénybe.
- Beletesszük a kisebb kockákra szelt hámozott paradicsom konzervet, a sárgarépát, gyökérzöldséget, vékony csíkokra vágott kelkáposztát, majd addig főzzük, amíg majdnem teljesen puha nem lesz minden.
- Beletesszük a kisebb darabokra szelt főtt csirkét, hozzáadjuk a kiolvasztott zöldborsót, Canellini babot, fűszerezzük szárított oregánóval és még néhány percig főzzük. Ha szükséges, még sózzuk.
- Külön kifőzzük a risoni tésztát, majd a levest a tésztával együtt tálaljuk.