Több recept elolvasása után kísérleteztem ki ezt a – számomra tökéletes -, nagyon zamatos csalamádét. Tartósításához borkősavat használtam, ami teljesen természetes, nincs mellékíze és biztonságosan tartósít bármilyen savanyúságot.
Hozzávalók:
4,5 kg zöldség vegyesen (ízlés szerint):
- vékonyra szelt fejeskáposzta
- kígyóuborka
- tv paprika
- kápia paprika
- Sweetbite minipaprika (sárga, narancssárga, piros) *
- sárgarépa
- vöröshagyma
- 2 mk. borkősav
* Elhagyható, ha valaki nem tud hozzájutni.
ízesítés:
- 12 dkg só
- 60 dkg cukor
- 3 dl 20%-os ecet
fűszerek darálóban összetörve:
- 2 db babérlevél
- 2 tk. mustármag
- 2 tk. színes bors
- 2 tk. egész kömény
- 1 tk. koriander
Elkészítés:
- A zöldségeket gyaluval vékonyra szeljük.
- A fűszereket darálóban összetörjük, rászórjuk a legyalult zöldségekre.
- Rátesszük a sót, cukrot, ecetet, borkősavat, majd jó alaposan összeforgatjuk és 3-4 órán keresztül állni hagyjuk.
- A zöldségeket jó szorosan üvegbe töltjük, tetejére savanyúság leszorítót teszünk, majd a keletkezett lével felöntjük.
- Néhány napig hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.