befőzés, tartósítás

A legfinomabb csalamádé

Több recept elolvasása után kísérleteztem ki ezt a – számomra tökéletes -, nagyon zamatos csalamádét. Tartósításához borkősavat használtam, ami teljesen természetes, nincs mellékíze és biztonságosan tartósít bármilyen savanyúságot. 

Hozzávalók: 

4,5 kg zöldség vegyesen (ízlés szerint): 

  • vékonyra szelt fejeskáposzta
  • kígyóuborka
  • tv paprika 
  • kápia paprika
  • Sweetbite minipaprika (sárga, narancssárga, piros) *
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • 2 mk. borkősav

* Elhagyható, ha valaki nem tud hozzájutni. 

ízesítés:

  • 12 dkg só
  • 60 dkg cukor
  • 3 dl 20%-os ecet

fűszerek darálóban összetörve:

  • 2 db babérlevél
  • 2 tk. mustármag
  • 2 tk. színes bors 
  • 2 tk. egész kömény
  • 1 tk. koriander

Elkészítés:

  1. A zöldségeket gyaluval vékonyra szeljük.
  2. A fűszereket darálóban összetörjük, rászórjuk a  legyalult zöldségekre. 
  3. Rátesszük a sót, cukrot, ecetet,  borkősavat, majd jó alaposan összeforgatjuk és 3-4 órán keresztül állni hagyjuk. 
  4. A zöldségeket jó szorosan üvegbe töltjük, tetejére savanyúság leszorítót teszünk, majd a keletkezett lével felöntjük.
  5. Néhány napig hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük