befőzés, tartósítás

Zöldparadicsom savanyúság

Leszedtük a kertben a már biztosan be nem érő zöld paradicsomokat, aminek a feldolgozásához több ötletem is volt: ez alkalommal vegyes darabos savanyúság készült: került az üvegbe a paradicsomon kívül hajszál vékonyra vágott vöröshagyma, vékony karikákra szelt sárgarépa, illetve kápia- és tv-paprika. A maradék paradicsomból zöld paradicsom saláta készül hamarosan. (Érdemes volna még kipróbálni – az olasz weben gyakran látott – zöld paradicsom lekvárt is, ami kiváló például sajtokhoz.)

Hozzávalók:

  • kb. 2 kg apró szemű zöld paradicsom 
  • 2 nagyobb tv-paprika (vékony szeletekre vágva)
  • 2 nagyobb kápia paprika (vékony szeletekre vágva)
  • 1 nagy fej vöröshagyma (hajszálvékony karikákra szelve)
  • 4 vékonyabb sárgarépa (vékony karikákra vágva)

felöntőlé:

  • 2 l víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk. mustármag
  • 2 tk. színes bors (de jó a fekete is)
  • 2 tk. egész kömény
  • 1 tk. koriander
  • 6 dkg só
  • 30 dkg cukor
  • 2,5 dl 20%-os ecet

Elkészítés:

  1. A felöntőlé hozzávalóit felforraljuk, kicsit állni hagyjuk. 
  2. Leszűrjük a levet azért, hogy az üvegekbe majd egyenlő arányban tudjuk elosztani a fűszereket.
  3. A tisztított, előkészített zöldségeket tisztára mosott üvegekbe töltjük vegyesen, amennyire lehet, jó szorosan.
  4. Rátesszük egyenlő arányban a fűszert.
  5. Savanyúság leszorítót teszünk a tetejére, majd felöntjük a leszűrt lével. 
  6. Lezárjuk az üvegeket, majd 20 percig 90 fokon nedves dunsztolással kidunsztoljuk (én befőző automatával végeztem el). 
  7. Felbontás előtt hagyjuk egy-két hetet, hogy az ízek jól összeérjenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük