Leszedtük a kertben a már biztosan be nem érő zöld paradicsomokat, aminek a feldolgozásához több ötletem is volt: ez alkalommal vegyes darabos savanyúság készült: került az üvegbe a paradicsomon kívül hajszál vékonyra vágott vöröshagyma, vékony karikákra szelt sárgarépa, illetve kápia- és tv-paprika. A maradék paradicsomból zöld paradicsom saláta készül hamarosan. (Érdemes volna még kipróbálni – az olasz weben gyakran látott – zöld paradicsom lekvárt is, ami kiváló például sajtokhoz.)
Hozzávalók:
- kb. 2 kg apró szemű zöld paradicsom
- 2 nagyobb tv-paprika (vékony szeletekre vágva)
- 2 nagyobb kápia paprika (vékony szeletekre vágva)
- 1 nagy fej vöröshagyma (hajszálvékony karikákra szelve)
- 4 vékonyabb sárgarépa (vékony karikákra vágva)
felöntőlé:
- 2 l víz
- 2 db babérlevél
- 2 tk. mustármag
- 2 tk. színes bors (de jó a fekete is)
- 2 tk. egész kömény
- 1 tk. koriander
- 6 dkg só
- 30 dkg cukor
- 2,5 dl 20%-os ecet
Elkészítés:
- A felöntőlé hozzávalóit felforraljuk, kicsit állni hagyjuk.
- Leszűrjük a levet azért, hogy az üvegekbe majd egyenlő arányban tudjuk elosztani a fűszereket.
- A tisztított, előkészített zöldségeket tisztára mosott üvegekbe töltjük vegyesen, amennyire lehet, jó szorosan.
- Rátesszük egyenlő arányban a fűszert.
- Savanyúság leszorítót teszünk a tetejére, majd felöntjük a leszűrt lével.
- Lezárjuk az üvegeket, majd 20 percig 90 fokon nedves dunsztolással kidunsztoljuk (én befőző automatával végeztem el).
- Felbontás előtt hagyjuk egy-két hetet, hogy az ízek jól összeérjenek.