befőzés, tartósítás krémek-kencék

Padlizsánkrém (majonéz nélkül)

A kamrapolcon sorakozó paradicsomos, illetve citromos-bazsalikomos zöldbabkrém, és cukkini alapú zakuszka mellé kell még padlizsánkrém is! A legjobb, ha szabadtűzön van lehetőségünk meggrillezni a padlizsánokat, mert az egyik legfontosabb alkotóeleme ennek a kencének az a füst aroma, amit otthoni körülmények között nem tudunk prezentálni. Ha túllendülünk a grillezés és tisztítás fázisán, már igazán gyerekjáték az egész!

Hozzávalók:

  • 8-10 közepes padlizsán
  • 4-5 ek. mustár
  • 2-3 közepes fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
  • 1 citrom leve
  • őrölt bors

Elkészítés:

  1. A padlizsánt szabad tűzön meggrillezzük. Akkor jó, ha a héj mindenhol feketévé válik. (Sütőben is készíthetjük.)
  2. Levesszük a grillrácsról, hűlni hagyjuk. Lehúzzuk a héját.
  3. Edénybe tesszük, botmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a mustárt, citromlét, sóval, borssal ízesítjük. (Tehetünk bele szárított borsikafüvet is, vagy aki szereti, majonézzel gazdagíthatja.)
  4. Üvegekbe kanalazzuk és vagy hűtőben tartjuk, vagy befőző automata segítségével tartósítjuk hőkezeléssel (85 fok, 25 perc).

Felbontás után tartsuk hűtőben és néhány napon belül fogyasszuk el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük