A kamrapolcon sorakozó paradicsomos, illetve citromos-bazsalikomos zöldbabkrém, és cukkini alapú zakuszka mellé kell még padlizsánkrém is! A legjobb, ha szabadtűzön van lehetőségünk meggrillezni a padlizsánokat, mert az egyik legfontosabb alkotóeleme ennek a kencének az a füst aroma, amit otthoni körülmények között nem tudunk prezentálni. Ha túllendülünk a grillezés és tisztítás fázisán, már igazán gyerekjáték az egész!
Hozzávalók:
- 8-10 közepes padlizsán
- 4-5 ek. mustár
- 2-3 közepes fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
- 1 citrom leve
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
- A padlizsánt szabad tűzön meggrillezzük. Akkor jó, ha a héj mindenhol feketévé válik. (Sütőben is készíthetjük.)
- Levesszük a grillrácsról, hűlni hagyjuk. Lehúzzuk a héját.
- Edénybe tesszük, botmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a mustárt, citromlét, sóval, borssal ízesítjük. (Tehetünk bele szárított borsikafüvet is, vagy aki szereti, majonézzel gazdagíthatja.)
- Üvegekbe kanalazzuk és vagy hűtőben tartjuk, vagy befőző automata segítségével tartósítjuk hőkezeléssel (85 fok, 25 perc).
Felbontás után tartsuk hűtőben és néhány napon belül fogyasszuk el!