A padlizsános változatnál lényegesen egyszerűbben készíthetünk zakuszkát, hiszen megspórolhatjuk a grillezés hossszadalmas folyamatát. Gazdag, telt, aromás ízű, és bár időigényes, de mégis megéri a fáradságot: pirítósra kenve kiváló vacsora lehet akár nyáron, akár télen.
Hozzávalók:
- 1,8 kg cukkini
- 1,2 kg sárgarépa
- 1 kg kápiapaprika
- 60 dkg paradicsom
- 80 dkg vöröshagyma
- 36 dkg sűrített paradicsom
- 3 dl paradicsomlé
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- babérlevél
- majoránna
- étolaj
Elkészítés:
- A cukkini végeit levágjuk, megmossuk, leszárogatjuk, majd a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük. Megsózzuk, alaposan átkeverjük, állni hagyjuk.
- Egy edényben kevés zsiradékkal megpároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát.
- A tisztított, leszárogatott, késes aprítóban morzsalékosra darált sárgarépát szintén kevés zsiradékon megpároljuk.
- A paradicsomot szintén megmossuk, késes aprítóban pürésítjük.
- A kápiapaprikát megmossuk, leszárogatjuk, nagyobb darabokra szeleteljük, majd apróra daráljuk a késes aprítóval.
- A reszelt cukkinit jó alaposan kifacsarjuk, nagy főzőedénybe tesszük a hagymával, sárgarépával, paradicsommal és paprikával együtt. Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, zúzott fokhagymát, fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal, apróra tört babérlevéllel.
- Öntünk hozzá 1,5 dl étolajat és feltesszük főni. Közepes lángon főzzük. Gyakran keverjük meg, könnyen leéghet! Addig főzzük, amíg a felesleges nedvesség teljesen elfő, és az étolaj feljön a zöldségek tetejére. (Csak és kizárólag akkor van kész, ha az olaj feljön és kis foltokban összeáll a tetején.)
- Az utolsó néhány percben még fűszerezzük szárított majoránnával. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítjük.
- Forrón üvegekbe kanalazzuk. Próbáljuk az üvegben lévő légbuborékokat kanállal eldolgozni, hogy ne maradjanak „légrések”. A tetejére kevés étolajat öntünk (teljesen lepje el a zöldségkrém tetejét, de ne legyen annyira sok, hogy az üveg nyitásánál kiloccsanjon).
- A cukkini zakuszkát száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. A felbontást követően tároljuk hűtőszekrényben, és fogyasszuk el néhány napon belül.
Megjegyzés: A megadott mennyiségekből 12 db 370 ml-es befőttes üveg tölthető meg. Nincsenek kőbe vésett szabályok a mennyiségeket illetően, bátran kísérletezzünk kedvünkre, és ízlésünk szerint.