előétel krémek-kencék vacsora

Cukkiniből zakuszka

A padlizsános változatnál lényegesen egyszerűbben készíthetünk zakuszkát,  hiszen megspórolhatjuk a grillezés hossszadalmas folyamatát. Gazdag, telt, aromás ízű, és bár időigényes, de mégis megéri a fáradságot: pirítósra kenve kiváló vacsora lehet akár nyáron, akár télen. 

Hozzávalók:

  • 1,8 kg cukkini
  • 1,2 kg sárgarépa
  • 1 kg kápiapaprika
  • 60 dkg paradicsom
  • 80 dkg vöröshagyma
  • 36 dkg sűrített paradicsom
  • 3 dl paradicsomlé
  • 6 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • babérlevél
  • majoránna
  • étolaj

Elkészítés:

  1. A cukkini végeit levágjuk, megmossuk, leszárogatjuk, majd a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük. Megsózzuk, alaposan átkeverjük, állni hagyjuk.
  2. Egy edényben kevés zsiradékkal megpároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát.
  3. A tisztított, leszárogatott, késes aprítóban morzsalékosra darált sárgarépát szintén kevés zsiradékon megpároljuk.
  4. A paradicsomot szintén megmossuk, késes aprítóban pürésítjük.
  5. A kápiapaprikát megmossuk, leszárogatjuk, nagyobb darabokra szeleteljük, majd apróra daráljuk a késes aprítóval.
  6. A reszelt cukkinit jó alaposan kifacsarjuk, nagy főzőedénybe tesszük a hagymával, sárgarépával, paradicsommal és paprikával együtt. Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, zúzott fokhagymát, fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal, apróra tört babérlevéllel.
  7. Öntünk hozzá 1,5 dl étolajat és feltesszük főni. Közepes lángon főzzük. Gyakran keverjük meg, könnyen leéghet! Addig főzzük, amíg a felesleges nedvesség teljesen elfő, és az étolaj feljön a zöldségek tetejére. (Csak és kizárólag akkor van kész, ha az olaj feljön és kis foltokban összeáll a tetején.)
  8. Az utolsó néhány percben még fűszerezzük szárított majoránnával. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítjük.
  9. Forrón üvegekbe kanalazzuk. Próbáljuk az üvegben lévő légbuborékokat kanállal eldolgozni, hogy ne maradjanak „légrések”. A tetejére kevés étolajat öntünk (teljesen lepje el a zöldségkrém tetejét, de ne legyen annyira sok, hogy az üveg nyitásánál kiloccsanjon).
  10. A cukkini zakuszkát száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. A felbontást követően tároljuk hűtőszekrényben, és fogyasszuk el néhány napon belül.

Megjegyzés: A megadott mennyiségekből 12 db 370 ml-es befőttes üveg tölthető meg. Nincsenek kőbe vésett szabályok a mennyiségeket illetően, bátran kísérletezzünk kedvünkre, és ízlésünk szerint.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük