főétel

Ízmámor – toszkán lazac

Az egyik legkedveltebb alapanyagom a konyhában a halak között a lazac – minden fogást valahogy egy kicsit ünnepibbé tesz. Használtam már salátába és fekete rizshez, készült belőle pirítósra „kence”,  nyári hőségben citromos, kapros cukkinifőzelékhez lazacfasírt, karácsonyra pedig beluga lencsesaláta lazaccal, illetve norvég lazacleves. Ez alkalommal az olasz konyha egyik nagyszerű fogását teszteltem: rendkívül ínycsiklandó lett ez a toszkán lazac, melyben az ízekért a halon kívül a szárított paradicsom, a fokhagyma és a kapribogyó felel. 

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazac (4x kb. 130 g, bőr nélkül)
  • 1 közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 500 ml nagyon sűrű (22%-os) főzőtejszín
  • 1 nagy marék friss leveles spenót (nálam zöld és lila vegyesen)
  • 1 kis üveg szárított paradicsom
  • 2 ek. kapribogyó
  • 3-4 ek. étolaj
  • 5 dkg vaj

Elkészítés: 

  1. Egy kevés étolajat egy magas falú serpenyőben jól felmelegítjük, beletesszük a  besózott lazac darabokat és 2-3 perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
  2. Kivesszük a halat. Az edénybe vajat teszünk és hagyjuk elolvadni. Rátesszük a kockázott vöröshagymát és megdinszteljük.
  3. Felöntjük a tejszínnel, erősebb lángon kicsit besűrítjük.
  4. Beletesszük a csíkokra vágott aszalt paradicsomot.
  5. Mérsékeljük a lángot, majd a tejszínes alapra tesszük a lazacot. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kapribogyót.
  6. Fedő alatt 12-13 percig pároljuk. 
  7. A végén megszórjuk friss leveles spenóttal és addig pároljuk, míg a spenót kissé összeesik.

Jó fajta kovászos kenyérrel tálaltam, de jó hozzá a párolt rizs, bulgur, minőségi metélt tészta, stb. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük