Szeretem ezt a gombócot, kis idő ráfordításával nagyobb mennyiséget tudunk készíteni, mindemellett könnyű, finom és egészséges fogás, ami sokféle módon tálalható: pesto-val, sajtmártással, pirított szalonnával, barnított vajjal és reszelt sajttal, paradicsomszósszal, stb.
Hozzávalók:
Nagy adag, több napra, több személy részére (szükség esetén arányosan csökkentsük a hozzávalókat):
- 1 kg félzsíros túró
- 800 g fagyasztott leveles spenót
- 3 közepes tojás
- liszt, amennyit felvesz
- só
- kevés étolaj
(A fenti mennyiségből nálam 68 db gombóc lett.)
Elkészítés:
- A fagyasztott leveles spenótot kiolvasztjuk. Jól kifacsarjuk belőle a nedvességet. A leveles spenót gombócokat éles késsel daraboljuk.
- Tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört túrót, a tojásokat és annyi lisztet, amennyit felvesz. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Sózzuk és jó alaposan átkeverjük. Hűtőbe tesszük fél órát pihenni.
- Vizes kézzel gombócokat formázunk.
- Sós, forrásban lévő vízben – több adagban – kifőzzük. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, szűrőlapáttal kiszedjük, tálba tesszük, kevés olajjal átkeverjük.