pékáru

Diós félbarna házi kenyér

Az augusztus 20-ára teljes kiőrlésű lisztből sütött vekni kissé tömör lett, ezért úgy döntöttem, hogy a liszt felét fehér lisztre cserélem. Szépen kelt, finom, tartalmas kenyér lett ez a változat, hamar elkészül, nem kell bajlódni a fáradságos dagasztással. Százszor jobb, mint a bolti nem beszélve a dicsőségről, hogy saját pékáruval büszkélkedhetünk!

Hozzávalók:

1 közepes veknihez:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg fehér liszt
  • 7 g instant élesztő
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 ek. étolaj
  • annyi langyos víz, amennyit felvesz (kb. 400-450 ml)

Elkészítés:

  1. A kétféle lisztet tálba szitáljuk.
  2. Hozzákeverjük a cukrot, sót, instant élesztőt, apránként a vizet, majd az olajat és tésztát dagasztunk. (Könnyebb bánni a tésztával, ha a kezünk is olajos. Ne ijedjünk meg: lágy, nokedli állagú tésztát kapunk. Ha túlságosan lágy, egy kevés fehér lisztet adhatunk még hozzá.)
  3. Letakarva meleg, huzatmentes helyen kétszeresére kelesztjük.
  4. Amikor szépen megkelt, újból átgyúrjuk kissé, hozzákeverjük a vágott diót, kiolajozott formába tesszük és letakarva újból kelni hagyjuk kb. 30 percig. (Tetejét nagyon éles késsel bevághatjuk.)
  5. Előmelegített sütőbe toljuk és szép pirosra sütjük (kb. 1 óra alatt).

Ha kihűlt, szépen kiborítható a formából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük