A hosszú hétvégét a bántai kiskerti lakban töltöttük és elhatároztuk, hogy augusztus 20-ára kenyeret fogunk sütni. Segítségünkre volt kolléganőm kiváló receptje, csak annyit módosítottunk rajta, hogy adtunk hozzá egy kevés étolajat, így könnyebb volt a tésztával bánni és az ízének is jót tett. Kipróbálásra abszolút érdemes, kezdőknek is kimondottan ajánlom, hiszen nem kell fáradságos dagasztással bajlódnunk, elég csak lazán összekavarni a hozzávalókat és az eredmény egy gyönyörűen kelt, levegős, lágyan ropogós héjú, ám mégis „fajsúlyos” tömegű kenyér. (A fehér kenyér párom keze munkája, a barna vekni az én kreálmányom.)
A nyitóképen látható barna vekni teljes kiőrlésű lisztből készült, van benne dió és pirított napraforgó. Recept még tökéletesítés alatt áll, közzététele később.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (BL55)
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 ek. só
- 1 ek étolaj
- víz, amennyit felvesz (kb. 8-9 dl)
Elkészítés:
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt, és folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, majd pedig az étolajat.
- Alaposan összekeverjük (nagyjából nokedli állagú lesz).
- Letakarjuk és meleg helyen kb. duplájára kelesztjük nagyjából egy óra alatt.
- Amikor megkelt, kettéosztjuk, kissé átgyúrjuk, vékonyan kiolajozott kenyér formába tesszük. Újból hagyjuk 10 percet kelni.
- Jól előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg aranyszínű lesz.
- Ha kihűlt, könnyen kiborítható a formából.
A fenti mennyiségből 2 db kb. 90 dkg-os kenyérke lesz.