pékáru

Terka kenyere

A hosszú hétvégét a bántai kiskerti lakban töltöttük és elhatároztuk, hogy augusztus 20-ára kenyeret fogunk sütni. Segítségünkre volt kolléganőm kiváló receptje, csak annyit módosítottunk rajta, hogy adtunk hozzá egy kevés étolajat, így könnyebb volt a tésztával bánni és az ízének is jót tett. Kipróbálásra abszolút érdemes, kezdőknek is kimondottan ajánlom, hiszen nem kell fáradságos dagasztással bajlódnunk, elég csak lazán összekavarni a hozzávalókat és az eredmény egy gyönyörűen kelt, levegős, lágyan ropogós héjú, ám mégis „fajsúlyos” tömegű kenyér.  (A fehér kenyér párom keze munkája, a barna vekni az én kreálmányom.)

A nyitóképen látható barna vekni teljes kiőrlésű lisztből készült, van benne dió és pirított napraforgó. Recept még tökéletesítés alatt áll, közzététele később.

Hozzávalók: 

  • 1 kg liszt (BL55)
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 ek. só
  • 1 ek étolaj
  • víz, amennyit felvesz (kb. 8-9 dl)

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt, és folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, majd pedig az étolajat.
  2. Alaposan összekeverjük (nagyjából nokedli állagú lesz).
  3. Letakarjuk és meleg helyen kb. duplájára kelesztjük nagyjából egy óra alatt.
  4. Amikor megkelt, kettéosztjuk, kissé átgyúrjuk, vékonyan kiolajozott kenyér formába tesszük. Újból hagyjuk 10 percet kelni. 
  5. Jól előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg aranyszínű lesz.
  6. Ha kihűlt, könnyen kiborítható a formából.

A fenti mennyiségből 2 db kb. 90 dkg-os kenyérke lesz. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük