Nem veszek már üveges tésztaszószt, mert ez a hagymás, zöldfűszeres sült paradicsom annyira ellenállhatatlanul finom – főképp, ha még saját termesztésű paradicsomból készítjük. Nincsenek kőbe vésett szabályok a hozzávalókat illetően, kísérletezzük ki a nekünk leginkább tetsztő változatot! Tehetünk bele zsenge cukkinit, padlizsánt, gazdagíthatjuk egy-két evőkanál paradicsomos pesto-val, süthetünk bele feta sajtot is – csak fantázia kérdése!
Hozzávalók:
1 kg paradicsom (több fajta vegyesen)
2 közepes fej lilahagyma
2-3 kisebb fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
citromos, bazsalikomos olaj / vagy étolaj és friss zöldfűszer: bazsalikom, rozmaring, oregánó, kakukkfű – ízlés szerint
só
Elkészítés:
- A paradicsomokat egészben beletesszük egy magasabb falú tepsibe.
- Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott lila- és vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd kissé sózzuk és enyhén meglocsoljuk a fűszeres olajjal.
- Az edényt alufóliával fedjük, előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon addig sütjük, míg a paradicsomok jól összeesnek.
- Alufólia nélkül még egy kicsit tovább sütjük, ha szeretnénk elpárolni egy keveset a keletkezett léből.
Nem szoktam turmixolni, hagyom darabosan – egészen pazar tésztafeltét.