befőzés, tartósítás krémek-kencék

Sült paradicsomszósz tésztákhoz

Nem veszek már üveges tésztaszószt, mert ez a hagymás, zöldfűszeres sült paradicsom annyira ellenállhatatlanul finom – főképp, ha még saját termesztésű paradicsomból készítjük. Nincsenek kőbe vésett szabályok a hozzávalókat illetően, kísérletezzük ki a nekünk leginkább tetsztő változatot! Tehetünk bele zsenge cukkinit, padlizsánt, gazdagíthatjuk egy-két evőkanál paradicsomos pesto-val, süthetünk bele feta sajtot is – csak fantázia kérdése!

Hozzávalók: 

1 kg paradicsom (több fajta vegyesen)

2 közepes fej lilahagyma

2-3 kisebb fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

citromos, bazsalikomos olaj / vagy étolaj és friss zöldfűszer: bazsalikom, rozmaring, oregánó, kakukkfű – ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat egészben beletesszük egy magasabb falú tepsibe.
  2. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott lila- és vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd kissé sózzuk és enyhén meglocsoljuk a fűszeres olajjal.
  3. Az edényt alufóliával fedjük, előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon addig sütjük, míg a paradicsomok jól összeesnek.
  4. Alufólia nélkül még egy kicsit tovább sütjük, ha szeretnénk elpárolni egy keveset a keletkezett léből.

Nem szoktam turmixolni, hagyom darabosan – egészen pazar tésztafeltét. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük