főétel

Szezonja van: lecsó – káposztával, csirkével

Francia, olasz, török, magyar lecsó – bármelyik nagyszerű és kiváló a maga nemében.

A hazai is számos változatban készülhet,  biztos, hogy minden családnak megvan a saját kedvence. A miénk most ez a káposztás-csirkés változat lett, finom, laktató, mégsem elnehezítő fogás! Teljesen biztos, hogy bográcsban főzve is ki fogom próbálni!

Hozzávalók (6 személyre):

  • 6 db csirke felsőcomb
  • 3 közepes fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 7 nagyobb paradicsom
  • 7 nagyobb lecsópaprika
  • kisebb fejes káposzta fele
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés zsír
  • őrölt bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • szárított, tört chilipaprika (opcionális)
  • + a díszítéshez: egy-két kisebb szelet szalonna

Elkészítés:

  1. A szalonnát felkockázzuk, a díszítéshez szánt egy-két szeletet pedig beirdaljuk.
  2. A vöröshagymát apró kockákra szeljük.
  3. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk.
  4. Kevés felmelegített zsiradékon zsírjára sütjük a kockázott szalonnát, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A visszamaradó zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
  5. Beletesszük a csirkét, átkeverjük, fehéredésig sütjük-pirítjuk. 
  6. Kb. 1 dl vizet öntünk hozzá, beletesszük a karikázott paprikát, mérsékeljük a lángot és az edényt fedővel lefedjük. Kb. 10 percig pároljuk.
  7. Beletesszük a paradicsomot és a zsírjára sütött szalonnakockákat, majd kevés sóval, őrölt borssal, őrölt fűszerpaprikával, chilipaprikával ízesítjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát is.
  8. Addig főzzük, amíg levet enged.
  9. Beletesszük a nagyon vékonyra szelt fejes káposztát és a lecsót készre főzzük. Ha szükséges, utánízesítjük.
  10. Tálaláskor a tetejére „kakastaréj” szalonnát teszünk.
  11. Jó fajta rusztikus, kovácsos kenyérrel az igazi.
  12. Míg tart a jó idő, érdemes bográcsban is elkészíteni!
  13.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük