Francia, olasz, török, magyar lecsó – bármelyik nagyszerű és kiváló a maga nemében.
A hazai is számos változatban készülhet, biztos, hogy minden családnak megvan a saját kedvence. A miénk most ez a káposztás-csirkés változat lett, finom, laktató, mégsem elnehezítő fogás! Teljesen biztos, hogy bográcsban főzve is ki fogom próbálni!
Hozzávalók (6 személyre):
- 6 db csirke felsőcomb
- 3 közepes fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 7 nagyobb paradicsom
- 7 nagyobb lecsópaprika
- kisebb fejes káposzta fele
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsír
- só
- őrölt bors
- őrölt fűszerpaprika
- szárított, tört chilipaprika (opcionális)
- + a díszítéshez: egy-két kisebb szelet szalonna
Elkészítés:
- A szalonnát felkockázzuk, a díszítéshez szánt egy-két szeletet pedig beirdaljuk.
- A vöröshagymát apró kockákra szeljük.
- A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk.
- Kevés felmelegített zsiradékon zsírjára sütjük a kockázott szalonnát, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A visszamaradó zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
- Beletesszük a csirkét, átkeverjük, fehéredésig sütjük-pirítjuk.
- Kb. 1 dl vizet öntünk hozzá, beletesszük a karikázott paprikát, mérsékeljük a lángot és az edényt fedővel lefedjük. Kb. 10 percig pároljuk.
- Beletesszük a paradicsomot és a zsírjára sütött szalonnakockákat, majd kevés sóval, őrölt borssal, őrölt fűszerpaprikával, chilipaprikával ízesítjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát is.
- Addig főzzük, amíg levet enged.
- Beletesszük a nagyon vékonyra szelt fejes káposztát és a lecsót készre főzzük. Ha szükséges, utánízesítjük.
- Tálaláskor a tetejére „kakastaréj” szalonnát teszünk.
- Jó fajta rusztikus, kovácsos kenyérrel az igazi.
- Míg tart a jó idő, érdemes bográcsban is elkészíteni!