Hó végére és maradékmentésnek is tökéletes ez a végtelenül egyszerű, ám de nagyon finom fogás, amihez tényleg alig kell valami: burgonya, szalonna, sűrű főzőtejszín, némi sajt. Kísérőnek egy nagy adag friss, zöld saláta üdeséget ad fogásunknak.
Hozzávalók: (4-6 személyre):
- 1 kg sárga burgonya
- 20 dkg jó minőségű szalonna
- 2×200 ml nagyon sűrű főzőtejszín
- 25 dkg sajt
- egy nagy marék frissen aprított petrezselyem
- só
- kevés zsiradék
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozzuk, bő, sós vízben félpuhára főzzük.
- Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd apró kockákra szeljük.
- Felaprítjuk a szalonnát, egy tálban összekeverjük a burgonyával, főzőtejszínnel, petrezselyemmel, kevés sóval.
- Kizsírozott sütőedénybe tesszük, alufólia alatt kb. 50 percig sütjük.
- Levesszük az alufóliát, rátesszük a reszelt sajtot és még addig sütjük (fólia nélkül), amíg a sajt szépen megpirul.