desszert

Szuper egyszerű pöfeteg keksz

Karácsonyra hoztam egy igazán nagyon egyszerű keksz receptet, ami készülhet citromos /  mézeskalácsos / csokis változatban, de olasz weben puncslikőrös verziót is találtam. Nálam most mézeskalácsos és citromos készült. Az én tetszésemet megnyerte, szerintem érdemes nekifogni! 

Hozzávalók (diónyi méretből kb. 44-46 db lesz): 

  • 460 g liszt + 1 cs. sütőpor
  • 200 g vaj / margarin
  • 230 g cukor
  • 2 tojás

citromos változathoz:

  • 1 citrom leve
  • 2 citrom héja
  • 1 csapott tk.kurkuma
  • egy kevés liszt

mézeskalácsos változathoz:

  • 2 tk.mézeskalács fűszerkeverék 

forgatáshoz mindkét változat esetében:

  • porcukor

Elkészítés:

  1. A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel. 
  2. Hozzákeverjük a cukrot és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát kettéosztjuk, az egyikhez a mézeskalács fűszert adjuk, a másikhoz a citromhéjat, citromlét, kurkumát, kevés liszttel. Jól formázható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Se túl lágy, se túl tömör ne legyen.
  4. Az összegyúrt tésztamasszákat tegyük fél-egy órára hűtőbe, hogy lehűljön és könnyebben formázható legyen. 
  5. Diónyi gombócokat formázunk, alaposan megforgatjuk porcukorban.
  6. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
  7. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Nagyon sokáig eláll, igazán finom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük