Karácsonyra hoztam egy igazán nagyon egyszerű keksz receptet, ami készülhet citromos / mézeskalácsos / csokis változatban, de olasz weben puncslikőrös verziót is találtam. Nálam most mézeskalácsos és citromos készült. Az én tetszésemet megnyerte, szerintem érdemes nekifogni!
Hozzávalók (diónyi méretből kb. 44-46 db lesz):
- 460 g liszt + 1 cs. sütőpor
- 200 g vaj / margarin
- 230 g cukor
- 2 tojás
citromos változathoz:
- 1 citrom leve
- 2 citrom héja
- 1 csapott tk.kurkuma
- egy kevés liszt
mézeskalácsos változathoz:
- 2 tk.mézeskalács fűszerkeverék
forgatáshoz mindkét változat esetében:
- porcukor
Elkészítés:
- A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel.
- Hozzákeverjük a cukrot és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát kettéosztjuk, az egyikhez a mézeskalács fűszert adjuk, a másikhoz a citromhéjat, citromlét, kurkumát, kevés liszttel. Jól formázható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Se túl lágy, se túl tömör ne legyen.
- Az összegyúrt tésztamasszákat tegyük fél-egy órára hűtőbe, hogy lehűljön és könnyebben formázható legyen.
- Diónyi gombócokat formázunk, alaposan megforgatjuk porcukorban.
- Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Nagyon sokáig eláll, igazán finom!