Egyszer sütöttem egy gyömbéres, vörös áfonyás kuglófot – talán az is valamilyen receptversenyre készült -, amikor is az idei karácsony előtti pöfeteg keksz sikerén felbuzdulva kitaláltam: legyen egy gyömbéres, aszalt áfonyás változat is! Kezdőknek is jó szívvel ajánlom, tényleg elronthatatlan!
Hozzávalók (diónyi méretből kb. 50-60 db lesz):
- 460 g liszt + 1 cs. sütőpor
- 200 g vaj / margarin
- 230 g cukor
- 2 tojás
- 2 ujjnyi vastag, 3-4 cm hosszú gyömbér (hámozva, reszelve)
- 2 marék aszalt vörös áfonya
- A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel.
- Hozzákeverjük a cukrot és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle.
- Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az aszalt vörös áfonyát. Jól kidolgozzuk. Könnyen formázható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Se túl lágy, se túl tömör ne legyen.
- Az összegyúrt tésztamasszát tegyük fél-egy órára hűtőbe, hogy lehűljön és könnyebben formázható legyen.
- Diónyi gombócokat formázunk, alaposan megforgatjuk porcukorban.
- Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
Nagyon sokáig eláll, igazán egyszerű és finom!