desszert

Gyömbéres, vörös áfonyás pöfeteg keksz

Egyszer sütöttem egy gyömbéres, vörös áfonyás kuglófot – talán az is valamilyen receptversenyre készült -, amikor is az idei karácsony előtti pöfeteg keksz sikerén felbuzdulva kitaláltam: legyen egy gyömbéres, aszalt áfonyás változat is! Kezdőknek is jó szívvel ajánlom, tényleg elronthatatlan!

Hozzávalók (diónyi méretből kb. 50-60 db lesz): 

  • 460 g liszt + 1 cs. sütőpor
  • 200 g vaj / margarin
  • 230 g cukor
  • 2 tojás
  • 2 ujjnyi vastag, 3-4 cm hosszú gyömbér (hámozva, reszelve)
  • 2 marék aszalt vörös áfonya
  1. A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel. 
  2. Hozzákeverjük a cukrot és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle.
  3. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az aszalt vörös áfonyát. Jól kidolgozzuk. Könnyen formázható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Se túl lágy, se túl tömör ne legyen.
  4. Az összegyúrt tésztamasszát tegyük fél-egy órára hűtőbe, hogy lehűljön és könnyebben formázható legyen. 
  5. Diónyi gombócokat formázunk, alaposan megforgatjuk porcukorban.
  6. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
  7. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. 

Nagyon sokáig eláll, igazán egyszerű és finom!

 

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük