desszert

Ünnepi gyümölcskenyér

Volt egy egészen kiváló ünnepi gyümölcskenyér receptem, ami annyira hozzá tartozott a karácsony hangulatához – sajnos elvesztettem és sehol nem tudtam fellelni… Addig-addig gyötörtem az agyam, míg végül emlékezetből összefésültem a hozzávalókat, muszáj volt gyorsan le is tesztelnem, igen, ez az, jöhet a karácsony!

Hozzávalók:

2 db őzgerinc formához:

  • 54 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 33 dkg nagyon puha, de nem olvasztott vaj
  • 6 tojás (szobahőmérsékletű!)
  • 1 cs. sütőpor
  • 12 ek. langyos tej
  • 30 dkg vegyes kandírozott gyümölcs (citromhéj, narancshéj, koktélcseresznye)
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

sütéshez:

  • kivajazott, liszttel enyhén megszórt őzgerincforma, 2 db

tálaláshoz:

  • olvasztott vaj + porcukor

Elkészítés:

  1. Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat. 
  2. A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk.
  3. A nagyon puha vajat a cukorral nagyon habosra keverjük kézi mixer segítségével.
  4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és folyamatosan keverjük a kézi mixerrel, hogy jó levegős, habos-krémes legyen.
  5. Folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a langyos tejet. 
  6. Hozzáadjuk a csipet sót, kandírozott gyümölcsöket, durvára vágott diót, a reszelt citromhéjat és jól elkeverjük. 
  7. Ha szeretnénk, készíthetünk egy kakaós változatot is, ekkor a massza felét vegyük ki egy másik tálba, szitáljunk bele bőven kakaóport, kicsit lazítsuk még néhány kanál langyos tejjel.
  8. A masszát végül kivajazott, enyhén lisztezett őzgerinc formába tesszük, sütőpapírral fedett sütőlemezre állítjuk és 160 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük.
  9. Egy óra elteltével a tepsit kivesszük, a formákat óvatosan felfordítjuk, kissé lenyomkodjuk, hogy egyenesen álljon, majd még kb. 10 percen keresztül sütjük. 10 perc elteltével óvatosan leemeljük róla az őzgerinc formát és még néhány percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a  felülete kissé megszikkadjon, kigőzölögjön.
  10. Kivesszük a sütőből és még melegen olvasztott vajjal jól lekenjük. Vastagon megszórjuk porcukorral.

Nagyon finom, telt íze van,  omlós az állaga, a  tészta egyáltalán nem piskóta jellegű, leginkább a Stollen-hez hasonlatos. 

Az olvasztott vajjal történő lekenés hozzásegít ahhoz, hogy a süteménybe ne ivódjon be a porcukor réteg.

Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük.

Másnap igazán finom!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük