Volt egy egészen kiváló ünnepi gyümölcskenyér receptem, ami annyira hozzá tartozott a karácsony hangulatához – sajnos elvesztettem és sehol nem tudtam fellelni… Addig-addig gyötörtem az agyam, míg végül emlékezetből összefésültem a hozzávalókat, muszáj volt gyorsan le is tesztelnem, igen, ez az, jöhet a karácsony!
Hozzávalók:
2 db őzgerinc formához:
- 54 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 33 dkg nagyon puha, de nem olvasztott vaj
- 6 tojás (szobahőmérsékletű!)
- 1 cs. sütőpor
- 12 ek. langyos tej
- 30 dkg vegyes kandírozott gyümölcs (citromhéj, narancshéj, koktélcseresznye)
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg durvára vágott dió
- 1 nagyobb citrom reszelt héja
- 1 csipet só
sütéshez:
- kivajazott, liszttel enyhén megszórt őzgerincforma, 2 db
tálaláshoz:
- olvasztott vaj + porcukor
Elkészítés:
- Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat.
- A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk.
- A nagyon puha vajat a cukorral nagyon habosra keverjük kézi mixer segítségével.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és folyamatosan keverjük a kézi mixerrel, hogy jó levegős, habos-krémes legyen.
- Folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a langyos tejet.
- Hozzáadjuk a csipet sót, kandírozott gyümölcsöket, durvára vágott diót, a reszelt citromhéjat és jól elkeverjük.
- Ha szeretnénk, készíthetünk egy kakaós változatot is, ekkor a massza felét vegyük ki egy másik tálba, szitáljunk bele bőven kakaóport, kicsit lazítsuk még néhány kanál langyos tejjel.
- A masszát végül kivajazott, enyhén lisztezett őzgerinc formába tesszük, sütőpapírral fedett sütőlemezre állítjuk és 160 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük.
- Egy óra elteltével a tepsit kivesszük, a formákat óvatosan felfordítjuk, kissé lenyomkodjuk, hogy egyenesen álljon, majd még kb. 10 percen keresztül sütjük. 10 perc elteltével óvatosan leemeljük róla az őzgerinc formát és még néhány percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a felülete kissé megszikkadjon, kigőzölögjön.
- Kivesszük a sütőből és még melegen olvasztott vajjal jól lekenjük. Vastagon megszórjuk porcukorral.
Nagyon finom, telt íze van, omlós az állaga, a tészta egyáltalán nem piskóta jellegű, leginkább a Stollen-hez hasonlatos.
Az olvasztott vajjal történő lekenés hozzásegít ahhoz, hogy a süteménybe ne ivódjon be a porcukor réteg.
Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük.
Másnap igazán finom!!!