A tápiókagyöngy a Dél-Amerikában termesztett, majd később a világ számos pontján igen népszerűvé vált maniókagyökérből készül. Nagy előnye, hogy gluténmentes, nem allergizál, jó hatással van az emésztésre serkentő hatása révén, jelentős a folsav- , B- és K-vitamin tartalma. Zsírtartalma alacsony, ám kalóriaértéke magas, így gyors energiaforrás. A tápiókagyöngyből készült desszert gyorsan összeüthető, rendkívül finom és jól variálható számos gyümölccsel.
Hozzávalók:
- 10 dkg tápiókagyöngy
- 1 nagy citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 2 ek. méz
- 400 ml kókusztej
- 200 ml víz
Öntet:
- 500 g fagyasztott erdei gyümölcs
- fél citrom leve
- ízlé szerint cukor vagy méz
Elkészítés:
- A tápiókagyöngyöt tálba tesszük, annyi vízzel engedjük fel, ami ellepi.
- 15 percet hagyjuk pihenni.
- Leszűrjük.
- Főzőedénybe tesszük a citrom reszelt héját, levét, mézet, kókusztejet, vizet.
- Beletesszük a tápiókagyöngyöt és addig főzzük, amíg a gyöngyök áttetsző színűek lesznek.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd üvegpohárba adagoljuk.
- Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük néhány órára.
Öntet:
A fagyasztott erdei gyümölcsöt főzőedénybe tesszük a cukorral / mézzel és citromlével. Gyakori keverés mellett sűrűre főzzük.
A jól lehűtött tápiókapuding tetejére tesszük, de csak tálaláskor.
Könnyű, finom, egészséges desszert.