A recept Urbán Gábor cukrász receptje, melyet a Nők Lapja oldalán találtam. Egyszerű és nagyon tetszetős finomság, amit muszáj volt kipróbálnom – nem okozott csalódást: nagyon, nagyon finom, igazi karácsonyi hangulatot adó desszert! Kezdőknek is bátran ajánlom!
Hozzávalók:
2 rúdhoz:
A tésztához:
- 60 dkg darált háztartási keksz
- 20 dkg darált mák + 10 dkg a szóráshoz
- 1 narancs reszelt narancshéja
- 3-4 ek. cukor
- 10 dkg vaj / margarin
- 4 dl tej
A krémhez:
- 5 dl frissen facsart narancslé
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 24 dkg vaj / margarin
- 2 narancs reszelt héja
Elkészítés:
Krém:
- 4 dl narancslevet felforraljuk a cukorral, és besűrítjük 1 dl narancslében elkevert pudingporral. Sűrűre főzzük, hagyjuk hűlni.
- Amikor kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a puha vajat.
Tészta:
- A mákot kevés cukorral megdaráljuk.
- A darált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a darált kekszet, 3-4 evőkanál cukrot, a puha vajat és tejet, majd jól összedolgozzuk. Jól formázható masszát kell kapnunk.
- Kinyújtjuk darált mákkal szórt alufólián kb. 30×40 cm nagyságúra, majd egyenletesen megkenjük a krémmel és jó szorosan feltekerjük.
- Jól lehűtjük néhány órán keresztül (még jobb egy egész éjszakán keresztül), majd tálaláskor éles késsel felszeljük.
A receptleírásban kétszeres mennyiségeket adtam meg, egyszerűen muszáj dupla adagot készíteni, annyira remek ez a desszert! (Bánni fogod, ha nem hallgatsz rám…!)
A borítóképen a keksztekercs mellett zabkekszet látsz, ennek a receptjét is megtalálod a blogon (legtutibb zabkeksz). Az eredeti recepten annyit módosítottam, hogy a tésztába tettem 2 közepes narancs reszelt héját, amitől pazar narancsos ízt kapott. Karácsonyra tökéletes!