desszert

Karácsonyi desszertpróba: mákos keksztekercs narancsos krémmel

A recept Urbán Gábor cukrász receptje, melyet a Nők Lapja oldalán találtam. Egyszerű és nagyon tetszetős finomság, amit muszáj volt kipróbálnom – nem okozott csalódást: nagyon, nagyon finom, igazi karácsonyi hangulatot adó desszert! Kezdőknek is bátran ajánlom!

Hozzávalók:

2 rúdhoz: 

A tésztához:

  • 60 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg darált mák + 10 dkg a szóráshoz
  • 1 narancs reszelt narancshéja
  • 3-4 ek. cukor
  • 10 dkg vaj / margarin
  • 4 dl tej

A krémhez:

  • 5 dl frissen facsart narancslé
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 24 dkg vaj / margarin
  • 2 narancs reszelt héja

Elkészítés:

Krém:

  1. 4 dl narancslevet felforraljuk a cukorral, és besűrítjük 1 dl narancslében elkevert pudingporral. Sűrűre főzzük, hagyjuk hűlni.
  2. Amikor kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a puha vajat.

Tészta:

  1. A mákot kevés cukorral megdaráljuk. 
  2. A darált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a darált kekszet, 3-4 evőkanál cukrot, a puha vajat és tejet, majd jól összedolgozzuk. Jól formázható masszát kell kapnunk.
  3. Kinyújtjuk darált mákkal szórt alufólián kb. 30×40 cm nagyságúra, majd egyenletesen megkenjük a krémmel és jó szorosan feltekerjük.
  4. Jól lehűtjük néhány órán keresztül (még jobb egy egész éjszakán keresztül), majd tálaláskor éles késsel felszeljük.

A receptleírásban kétszeres mennyiségeket adtam meg, egyszerűen muszáj dupla adagot készíteni, annyira remek ez a desszert! (Bánni fogod, ha nem hallgatsz rám…!) 

 

A borítóképen a keksztekercs mellett zabkekszet látsz, ennek a receptjét is megtalálod a blogon (legtutibb zabkeksz). Az eredeti recepten annyit módosítottam, hogy a tésztába tettem 2 közepes narancs reszelt héját, amitől pazar narancsos ízt kapott. Karácsonyra tökéletes!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük