főétel

Sütőtökös, szalonnás rizottó

Ha van egy kevés húsleves maradékom, mindig elteszem a fagyasztóba, mert számtalan fogás elkészítéséhez tudom használni később, legyen az egy jó gombaleves, francia hagymaleves, vagy egy gazdag rizottó. Most egy sütőtökös, szalonnás rizottó készült. Pazar ízkavalkád az édes sült Hokkaido tök és a sós, minőségi, sült kolozsvári szalonna párosa. Érdemes igazán jó minőségű szalonnát használni, nagyban befolyásolja a végeredményt!  (Bár igaz a mondás: a vendég várjon a rizottóra és ne a rizottó a vendégre, ugyanis az állás nem tesz jót a rizottónak, felszívja az összes folyadékot, én mégis egy nagyobb mennyiséget készítettem, mert nagyobb társaságnak készült, és ha marad egy kevés, biztosan el fog fogyni másnap is.)

Hozzávalók:

  • 50 dkg rizottó rizs (Arborio)
  • 50 dkg sült tök (Hokkaido)
  • 30 dkg jó minőségű kolozsvári szalonna (apró kockákra vágva)
  • 2 l alaplé
  • 1 közepes vöröshagyma (apró kockákra vágva)
  • 1 közepes lilahagyma (apró kockákra vágva)
  • kevés zsiradék

Elkészítés: 

  1. A tökből vékony szeleteket vágunk és tepsiben, alufólia alatt, 200 fokra előmelegített sütőben majdnem teljesen puhára sütjük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
  2. A szalonnát kevés zsiradékon pirosra sütjük, félretesszük.
  3. Egy nagy főzőedényben a kétféle kockázott hagymát megdinszteljük, rátesszük a rizst, fehéredésig pirítjuk.
  4. Merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit elfő.
  5. Amikor már csak egy-két merőkanálnyi alaplé maradt, a rizshez adjuk a kockázott tököt és sült szalonnát. Elhasználjuk az összes alaplevet és készre főzzük a rizottót.

Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük