Ha van lehetőségünk, használjuk ki, amíg elérhető a medvehagyma: lehet belőle pogácsa, csiga, krémleves, használhatjuk tejszínes sertésraguhoz, vagy akár pihe-puha krumpligombóc tésztáját is gazdagíthatjuk vele. Önmagában, némi olvasztott vajjal, reszelt sajttal is finom, de húsételhez is jó választás!
Hozzávalók: (nagy adag!)
- 1 kg főzni való burgonya
- 35 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 1 nagy csokor medvehagyma
- só
- olvasztott vaj
- reszelt parmezán
Elkészítés:
- A medvehagymát nagyon apróra vágjuk.
- A burgonyát héjastól puhára főzzük.
- Hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, jól összetörjük.
- Elkeverjük liszttel, sóval, aprított medvehagymával.
- Rudakat formázunk, darabokra szeljük, „gombócoljuk”.
- Bőséges mennyiségű, sós, forró vízben – több adagban – kifőzzük. (Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére.)
- Szűrőlapáttal kiszedjük, hideg folyóvíz alatt átmossuk, lecsepegtetjük.
- Olvasztott vajjal átkeverjük.
- Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
Nagyon finom olvasztott / barnított vajjal meglocsolva, reszelt parmezánnal megszórva.