főétel

Medvehagymás krumpligombóc

Ha van lehetőségünk, használjuk ki, amíg elérhető a medvehagyma: lehet belőle pogácsa, csiga, krémleves, használhatjuk tejszínes sertésraguhoz, vagy akár pihe-puha krumpligombóc tésztáját  is gazdagíthatjuk vele. Önmagában, némi olvasztott vajjal, reszelt sajttal is finom, de húsételhez is jó választás! 

Hozzávalók: (nagy adag!)

  • 1 kg főzni való burgonya
  • 35 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • olvasztott vaj
  • reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. A medvehagymát nagyon apróra vágjuk.
  2. A burgonyát héjastól puhára főzzük. 
  3. Hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, jól összetörjük.
  4. Elkeverjük liszttel, sóval, aprított medvehagymával.
  5. Rudakat formázunk, darabokra szeljük, „gombócoljuk”. 
  6. Bőséges mennyiségű, sós, forró vízben – több adagban – kifőzzük. (Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére.) 
  7. Szűrőlapáttal kiszedjük, hideg folyóvíz alatt átmossuk, lecsepegtetjük. 
  8. Olvasztott vajjal átkeverjük.
  9. Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.

Nagyon finom olvasztott / barnított vajjal meglocsolva, reszelt parmezánnal megszórva.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük