Közeli, kedvelt kelet-bakonyi kirándulóhelyeink erdeiben, ameddig a szem ellát, zöldell a medvehagyma. Enyhe télutón megjelenthet már februárban is, de szokásos, tömeges előfordulása márciusra, áprilisra tehető. Nálunk sem múlhat el év medvehagyma szüret – és medvehagymás fogások nélkül! Hétvégén medvehagymás, tejszínes, mustáros sertésragu készült, egyszerű, mégis nagyon finom fogás!
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb (csíkokra vágva)
- 2 közepes vöröshagyma (apró kockákra szelve)
- 400 ml sűrű főzőtejszín
- 3-4 ek. mustár
- zsiradék
- só
- őrölt feketebors
- 1 nagy csokor medvehagyma (aprítva)
Elkészítés:
- A zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
- Rátesszük a húst, nagyobb lángon, gyakori keverés mellett addig pirítjuk, míg kifehéredik.
- Beletesszük az aprított medvehagymát, átkeverjük, majd mérsékeljük a lángot.
- Sóval, őrölt borssal ízesítjük, fedő alatt majdnem teljesen puhára pároljuk. (Ha szükséges, menet közben apránként pótoljuk a folyadékot.)
- Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a mustárt, összeforraljuk.
- Krumpligombóccal (vagy ízlés szerinti körettel) tálaljuk.