Érdemes leporolni a menzai fogások receptjeit, előszedni a nagymama régi, megsárgult füzeteit és újraértelmezni az olyan „nem szeretem” fogásokat, mint a tökfőzelék és kiderülhet, hogy a régi gyűlölt fogások igenis lehetnek nagyon finomak, sőt, mi több, kedvenccé is válhatnak!
Hozzávalók:
- 2 közepes főzőtök
- 2-3 nagyobb vöröshagyma kockázva
- 2×250 ml nagyon sűrű főzőtejszín (30%-os) / vagy tejföl
- friss kapor
- zsiradék
- 10%-os ecet ízlés szerint (még finomabb fehérbor- vagy almaecettel)
- só
- kevés őrölt pirospaprika
- A tököt meghámozzuk, félbe vágjuk, magházát kiszedjük.
- A tököt legyaluljuk, enyhén megsózzuk, kicsit állni hagyjuk.
- A vöröshagymát zsiradékon üvegesre pároljuk, kevés pirospaprikával megszórjuk.
- Rátesszük a gyalult tököt (levét nem kell kinyomkodni és vizet sem kell hozzáadni!), az edényt lefedjük, néhány perc alatt puhára pároljuk.
- A szobahőmérsékletű tejszínt belekeverjük, megszórjuk sok friss kaporral, kicsi ecettel ízesítjük, összeforraljuk és már kész is! (Ha kell még bele, adunk hozzá egy kis sót.)