leves

Jéghideg tökkrémleves a forró napokra

Egyszerű, elronthatatlan,  gyorsan készül és végtelenül üde ez a jéghidegen szervírozott tökkrémleves – sok-sok kaporral, pici fehérborecettel. Tálaláskor meglocsoltam néhány csepp szarvasgombás olívaolajjal, meghintettem tökmaggal, a tányér közepébe pedig frissen reszelt tökhalmot ültettem – az egyik legjobb levesem lett, amié ismétlésért kiált.

Hozzávalók:

  • egy nagyobb főzőtök (hámozva, magozva, lereszelve)
  • 2-3 közepes vöröshagyma aprítva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 250 ml főzőtejszín
  • 250 ml alaplé
  • fehérborecet
  • nagy csokor kapor

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, rátesszük a reszelt és előzetesen kissé megsózott tököt, fedő alatt puhára pároljuk.
  2. Beletesszük a zúzott fokhagymát.
  3. Felöntjük alaplével, belekeverjük a szobahőmérsékletű tejszínt, botmixerrel krémesre turmixoljuk. 
  4. Ha szükséges, megsózzuk, adunk hozzá egy kevés fehérborecetet.
  5. Összeforraljuk, beletesszük a felaprított friss kaprot.
  6. Jól lehűtjük, jéghidegen szervírozzuk – tetszés szerint olívaolajat csepegtetve rá, tökmaggal megszórva, pirított zsemlekockával, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük