Egyszerű, elronthatatlan, gyorsan készül és végtelenül üde ez a jéghidegen szervírozott tökkrémleves – sok-sok kaporral, pici fehérborecettel. Tálaláskor meglocsoltam néhány csepp szarvasgombás olívaolajjal, meghintettem tökmaggal, a tányér közepébe pedig frissen reszelt tökhalmot ültettem – az egyik legjobb levesem lett, amié ismétlésért kiált.
Hozzávalók:
- egy nagyobb főzőtök (hámozva, magozva, lereszelve)
- 2-3 közepes vöröshagyma aprítva
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 250 ml főzőtejszín
- 250 ml alaplé
- só
- fehérborecet
- nagy csokor kapor
Elkészítés:
- A vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, rátesszük a reszelt és előzetesen kissé megsózott tököt, fedő alatt puhára pároljuk.
- Beletesszük a zúzott fokhagymát.
- Felöntjük alaplével, belekeverjük a szobahőmérsékletű tejszínt, botmixerrel krémesre turmixoljuk.
- Ha szükséges, megsózzuk, adunk hozzá egy kevés fehérborecetet.
- Összeforraljuk, beletesszük a felaprított friss kaprot.
- Jól lehűtjük, jéghidegen szervírozzuk – tetszés szerint olívaolajat csepegtetve rá, tökmaggal megszórva, pirított zsemlekockával, stb.