Anthony Bourdain: Francia bisztrókonyha című, gyakran forgatott szakácskönyvem nagy tanítása, hogy mindig legyen a fagyasztóban alaplé, anélkül nem érdemes nekifogni a francia hagyma- vagy gombaleves elkészítésének. Könnyed, elegáns, gyorsan elkészíthető „villantós” fogás ez a francia hagymaleves, próbáld ki, nyűgözd le a barátaidat!
Hozzávalók:
- 8 közepes vöröshagyma (mandolin szeletelővel vékony karikákra vágva)
- 2 közepes póréhagyma (mandolin szeletelővel vékony karikákra vágva*)
- 1,5 l alaplé
- 1,5 ek. balzsamecet
- 100 g vaj
- só
- őrölt szerecsendió
- tálaláshoz: bagett, félkemény sajt (reszelve)
* Vigyázz az ujjaidra, hosszú időre megakaszthatja az aznapi főzésed egy kapkodás miatti sérülés…
Elkészítés:
- A felhevített vajra rátesszük a hagymaféléket és alacsony lángon, gyakori keverés mellett aranyszínűre pároljuk.
- Hozzáadjuk a balzsamecetet, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük, jól összeforraljuk.
- Tálaláskor sütőben jól átsütött sajtos bagett szeletekkel kínáljuk.