leves

Joghurtos-mentás török csirkeleves

A török konyha egyik kiváló fogása ez a nagyszerű, gyorsan készíthető, kiadós, szokatlanul finom joghurtos-mentás csirkeleves. Amolyan egytálételként is megállja a helyét, de az sem baj, ha  utána elcsábulunk valamilyen finom, könnyed desszertre. 

Hozzávalók (nagy adag):

  • 1 kg csirkemell filé
  • 4-5 szál nagyobb, vastagabb sárgarépa (reszelve)
  • 2 jó nagy fej vöröshagyma (kockázva)
  • 1 kisebb csésze bulgur
  • őrölt bors
  • 4 ek. görög joghurt
  • 1 tojás
  • 2 ek. liszt
  • egy kis marék friss menta (apróra vágva)
  • olaj

Elkészítés:

  1. A csirkemell filét feltesszük annyi vízben főni, ami kb. ujjnyi vastagon ellepi.
  2. A kockázott vöröshagymát zsiradékon üvegesre pároljuk.
  3. Hozzátesszük a lereszelt sárgarépát és még kis ideig pároljuk.
  4. Az időközben megfőtt csirkehúst kivesszük a főzőedényből és a húst hűlni hagyjuk, majd szálasra tépkedjük (a lét ne öntsük ki, kelleni fog!)
  5. A hagyma-sárgarépa keverékhez hozzáadjuk a bulgurt és egy-két percig pirítjuk (nem túl nagy lángon).
  6. Felöntjük a csirke főzővizével és addig főzzük, amíg a bulgur megpuhul. 
  7. Ha túl sűrű, kis vizet még adunk hozzá.
  8. A joghurtot, tojást, lisztet csomómentesre keverjük, majd adunk hozzá egy-két merőkanállal a forró levesből, elkeverjük (hőkiegyenlítés), végül a forrásban lévő leveshez öntjük, pár percig még főzzük.
  9. Végezetül az aprított mentát kevés zsiradékon megfuttatjuk és a kész leveshez öntjük, még néhány percig főzzük.
  10. Tálaláskor kínálunk még hozzá egy kis joghurtot.

Úgy is kipróbáltam ezt nagyszerű levest, hogy a készítés menetéből kihagytam a 8. pontot, vagyis a joghurtos habarást. (Ez látható a nyitóképen.) Csak tálaláskor kínáltam hozzá joghurtot. Nekem így még jobban ízlett!!! Joghurt nélkül is egy nagyon gazdag, aromás, tartalmas , telt ízű levest kapunk, érdemes tesztelni ezt a változatot is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük