főétel leves Uncategorized

Kimchi ramen

Az eddig kipróbált ramenek közül hozzám ez a változat áll a legközelebb: csípős,  pikáns, savanykás – köszönhetően a páratlanul finom fermenált zöldségnek, vagyis a kimchinek. Természetesen látványnak sem utolsó ez a színkavalkád és arról se feledkezzünk meg, hogy mennyire egészséges ez az egytálételnek is beillő fogás!

Leves:

  • 2 nagyobb pulykanyak / 1 kisebb csirke (darabolva) 
  • 2-3 közepes petrezselyemgyökér
  • 2-3 közepes sárgarépa

Tálaláshoz:

  • főtt ázsiai tészta 
  • pácolt lágy tojás (fél)
  • vékony csíkokra szelt (julienne) sárgarépa és / vagy kínai kel 
  • levesben főtt hús csíkokra szelve
  • póréhagyma zöld szára
  • fagyasztott zöldborsó (ha igazán zsenge, akkor csak kiengedve, nem kell főzni)
  • 1 liter leveshez számítva: 2×190 g kész kimchi (pl. Vitasia)
  • chiliolaj / szójaszósz ízlés szerint

 

(A pácolt tojás receptje a füstölt tofus ramennél megtalálható.)

Elkészítés:

  1. A pulykanyakat / csirkét főzőedénybe tesszük, annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Feltesszük főni, a keletkező habot lekanalazzuk. Alacsony lángon főzzük.
  2. Kb. 1,5 óra főzés után beletesszük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, sózzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. A húst és zöldséget kiszedjük, hűlni hagyjuk, a levest leszűrjük. A húst kicsontozzuk, csíkokra tépkedjük (vagy vágjuk).

Tálalás:

  1. Tányérba teszünk egy adag húst, csíkokra szelt (nyers) sárgarépát és/vagy kínai kelt, zöldborsót, főtt ázsiai tésztát, a tányér széléhez „ültetjünk” egy fél lágy tojást, rákanalazzuk a kimchit, majd  felengedjük a húslevessel.
  2. Megszórjuk póréhagyma karikákkal (vagy pritaminpaprika kockákkal). Forrón tálaljuk.
  3. Kínálhatunk hozzá chiliolajat is. 

 

A kimchit ne forraljuk, mert elveszhetnek az értékes tápanyagai. 

(A leves ízesítéséhez használt répaféléket a tálaláshoz nem használtam fel.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük