Az eddig kipróbált ramenek közül hozzám ez a változat áll a legközelebb: csípős, pikáns, savanykás – köszönhetően a páratlanul finom fermenált zöldségnek, vagyis a kimchinek. Természetesen látványnak sem utolsó ez a színkavalkád és arról se feledkezzünk meg, hogy mennyire egészséges ez az egytálételnek is beillő fogás!
Leves:
- 2 nagyobb pulykanyak / 1 kisebb csirke (darabolva)
- 2-3 közepes petrezselyemgyökér
- 2-3 közepes sárgarépa
- só
Tálaláshoz:
- főtt ázsiai tészta
- pácolt lágy tojás (fél)
- vékony csíkokra szelt (julienne) sárgarépa és / vagy kínai kel
- levesben főtt hús csíkokra szelve
- póréhagyma zöld szára
- fagyasztott zöldborsó (ha igazán zsenge, akkor csak kiengedve, nem kell főzni)
- 1 liter leveshez számítva: 2×190 g kész kimchi (pl. Vitasia)
- chiliolaj / szójaszósz ízlés szerint
(A pácolt tojás receptje a füstölt tofus ramennél megtalálható.)
Elkészítés:
- A pulykanyakat / csirkét főzőedénybe tesszük, annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Feltesszük főni, a keletkező habot lekanalazzuk. Alacsony lángon főzzük.
- Kb. 1,5 óra főzés után beletesszük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, sózzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A húst és zöldséget kiszedjük, hűlni hagyjuk, a levest leszűrjük. A húst kicsontozzuk, csíkokra tépkedjük (vagy vágjuk).
Tálalás:
- Tányérba teszünk egy adag húst, csíkokra szelt (nyers) sárgarépát és/vagy kínai kelt, zöldborsót, főtt ázsiai tésztát, a tányér széléhez „ültetjünk” egy fél lágy tojást, rákanalazzuk a kimchit, majd felengedjük a húslevessel.
- Megszórjuk póréhagyma karikákkal (vagy pritaminpaprika kockákkal). Forrón tálaljuk.
- Kínálhatunk hozzá chiliolajat is.
A kimchit ne forraljuk, mert elveszhetnek az értékes tápanyagai.
(A leves ízesítéséhez használt répaféléket a tálaláshoz nem használtam fel.)