Érdemes egy kicsivel több időt ráfordítanunk ennek a ramennek az elkészítésére azzal, hogy előző nap a főtt tojást bepácoljuk: nagyon finom, különleges ízű feltétet tudunk varázsolni gazdag levesünkhöz. Kiválóságát fokozza még a roppanós kínai kel, az üde zöldhagyma és a füstölt tofu!
Pácolt tojás:
- 4 tojás
- 1,3 dl szójaszósz
- 1,5 ek. rizsecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. cukor
- 3,3 dl alaplé / víz
Leves:
- 2 nagyobb pulykanyak / vagy egy kisebb csirke (darabolva)
- 2-3 közepes petrezselyemgyökér
- 2-3 közepes sárgarépa
- só
Tálaláshoz:
- ázsiai tészta (pl. Soba)
- pácolt lágy tojás (fél)
- vékony csíkokra szelt (julienne) sárgarépa (főzés nélkül, nyersen)
- vékony csíkokra vágott kínai kel (főzés nélkül, nyersen)
- csemegekukorica
- levesben főtt hús csíkokra szelve
- füstölt tofu (kockákra vágva)
- póréhagyma zöld szára
- chiliolaj / szójaszósz ízlés szerint
Elkészítés:
Pácolt tojás:
- A páclé hozzávalóit összeforraljuk, kihűtjük, majd beletesszük az ízlés szerinti keménységűre főtt, megpucolt tojásokat 12/24 órára.
- Hűtőben hagyjuk pácolódni.
Leves:
- A pulykanyakat / csirkét főzőedénybe tesszük, annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Feltesszük főni, a keletkező habot lekanalazzuk. Alacsony lángon főzzük.
- Kb. 1,5 óra főzés után beletesszük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, sózzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A húst és zöldséget kiszedjük, hűlni hagyjuk, a levest leszűrjük.
Tálalás:
- Tányérba teszünk egy adag húst, mellé a csíkokra szelt sárgarépát, kínai kelt, kukoricát, főtt ázsiai tésztát, kockázott tofut, a tányér széléhez „ültetjünk” a pácolt tojást, majd óvatosan felengedjük a szűrt húslevessel.
- Megszórjuk póréhagyma karikákkal. Forrón tálaljuk.
- Kínálhatunk hozzá chiliolajat / szójaszószt.
(A levesben főtt répaféléket a tálaláshoz nem használtam fel.)