desszert

Crème brûlée

Az egyik legelegánsabb, legpazarabb, legfinomabb, legnagyszerűbb desszert – legalábbis számomra! Dolgozzunk friss tojással, és ne spóroljunk a vaníliarúdon! 

Hozzávalók:

  • 10 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd
  • 17 dkg cukor
  • 900 ml tejszín
  • tálaláshoz: barnacukor

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot.
  2. Villával kissé felverjük. Nem kell, hogy kifehéredjen, nem kell, hogy habos legyen.
  3. A tejszínt főzőedénybe tesszük a cukor felével és a vaníliarúd kikapart magjaival. Beledobjuk a felhasított vaníliarudat is. Gyakori keverés mellett felforraljuk. Kivesszük a vaníliarudat.
  4. A felvert tojásokat egy szűrőn keresztül átöntjük egy másik edénybe (felfogjuk a szűrővel a nagyobb darabokat), majd nagyon óvatosan, nagyon vékony sugárban hozzáöntjük a tejszínt és jól elkeverjük. (Vigyázzunk, hogy valóban nagyon lassan öntsük hozzá a tejszínt, hogy a tojás nehogy megfőjön!)
  5. Hőálló tálkákba öntjük a tojásos-tejszínes keveréket, a tálkákat magas falú tepsibe állítjuk és a tálkák pereméig felöntjük vízzel.
  6. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 45 percig gőzöljük.
  7. Kivesszük, hűlni hagyjuk. (Akár egy éjszakára is, akkor hűtőben tároljuk.)
  8. Tálaláskor megszórjuk barnacukorral, szakácsfáklyával rákaramellizáljuk a cukrot. Azonnal fogyasztjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük