Az egyik legelegánsabb, legpazarabb, legfinomabb, legnagyszerűbb desszert – legalábbis számomra! Dolgozzunk friss tojással, és ne spóroljunk a vaníliarúdon!
Hozzávalók:
- 10 tojás sárgája
- 1 vaníliarúd
- 17 dkg cukor
- 900 ml tejszín
- tálaláshoz: barnacukor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot.
- Villával kissé felverjük. Nem kell, hogy kifehéredjen, nem kell, hogy habos legyen.
- A tejszínt főzőedénybe tesszük a cukor felével és a vaníliarúd kikapart magjaival. Beledobjuk a felhasított vaníliarudat is. Gyakori keverés mellett felforraljuk. Kivesszük a vaníliarudat.
- A felvert tojásokat egy szűrőn keresztül átöntjük egy másik edénybe (felfogjuk a szűrővel a nagyobb darabokat), majd nagyon óvatosan, nagyon vékony sugárban hozzáöntjük a tejszínt és jól elkeverjük. (Vigyázzunk, hogy valóban nagyon lassan öntsük hozzá a tejszínt, hogy a tojás nehogy megfőjön!)
- Hőálló tálkákba öntjük a tojásos-tejszínes keveréket, a tálkákat magas falú tepsibe állítjuk és a tálkák pereméig felöntjük vízzel.
- 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 45 percig gőzöljük.
- Kivesszük, hűlni hagyjuk. (Akár egy éjszakára is, akkor hűtőben tároljuk.)
- Tálaláskor megszórjuk barnacukorral, szakácsfáklyával rákaramellizáljuk a cukrot. Azonnal fogyasztjuk.