Régi vágyam volt panettone-t sütni, amihez az olasz webet fogtam kérdőre – számos helyen Manitoba lisztet használnak. Szerencsére a neten találtam magyar értékesítői felületet, ahol rögtön rendeltem is. A körülmények segítették elhatározásomat, mert nemrég egy magas tortaformát is tudtam vásárolni, micsoda szerencse – féláron!
És hogy mit érdemes tudni erről a nagyszerű olasz lisztről?
A Manitoba liszt a pizzasütők és süteménykedvelők vitathatatlanul első számú választása Olaszországban. Ideális mindazoknak, akik hosszú kelesztési idejű tésztákat szeretnének készíteni, mert kivételes szilárdságot ad: legyen szó légiesen könnyed pizzáról vagy ízletes panettone-ról.
Ráérős időnkben tegyünk ezzel a liszttel, recepttel egy próbát, megéri, mert habkönnyű, gyönyörűen kelt finomság a végeredmény!
Hozzávalók:
- 500 g Manitoba (olasz) liszt
- 10 g friss élesztő
- 100 g cukor
- 200 ml langyos tej
- 80 g lágy vaj
- 2 tojás (közepes)
- 2 citrom reszelt héja
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 50 g mazsola
- 50 g kandírozott gyömbér
- 100 g vegyes kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.
- A lisztet tálba szitáljuk.
- 100 ml langyos tejbe teszünk egy teáskanál cukrot, elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
- A nagyon lágy (de nem folyós) vajat cukorral habosra keverjük (kézi mixer segítségével), majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és újból jó habosra keverjük.
- A lisztbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásos-vajas-cukros keveréket, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd a kézi mixer dagasztókarjával jól kidagasztjuk a tésztát.
- Letakarjuk, meleg helyen négy órán át kelesztjük.
- Amikor kb. háromszorosára kelt, belegyúrjuk a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, majd kivajazott magas tortaformába / Panettone formába tesszük.
- Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk még két órán át kelni.
- 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Ha a teteje nagyon barnul a sütés utolsó harmadában, fedjük le alufóliával.
Hagyjuk kissé kihűlni, könnyen kiborítható a formából. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
(Nem teszteltem magyar, kelt tésztákhoz ajánlott liszttel, de ki fogom próbálni, elképzelhető, hogy a kelesztési időket le lehet rövidíteni. A Manitoba liszt hosszú kelesztési idejű tésztákhoz használatos, elsőre mindenképpen ki akartam próbálni egy eredeti változatot.)