Nem vagyok túl nagy híve a kekszeknek, de a múltkori mézeskalácsos és citromos pöfeteg keksz annyira elnyerte a tetszésem, hogy már akkor elhatároztam: más változatban is ki fogom próbálni. Karácsony előtt készült egy nagyon narancsos és egy kakaós változat, kevés hozzávalóból sok-sok keksz készíthető, ami még egy hét után is nagyon finom!
Hozzávalók (diónyi méretből kb. 50-60 db lesz):
- 460 g liszt + 1 cs. sütőpor
- 200 g vaj / margarin
- 230 g cukor
- 2 tojás
narancsos változathoz:
- 2 narancs héja
- 1 csapott tk. kurkuma
- pár csepp narancs fűszerolaj
- egy kevés liszt
kakaós változathoz:
- 3 púpozott ek. kakaópor
- 1-2 ek. tej
forgatáshoz mindkét változat esetében:
- porcukor
Elkészítés:
- A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel.
- Hozzákeverjük a cukrot és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát kettéosztjuk, az egyikhez a narancsos változat, a másikhoz a kakaós változat hozzávalóit adjuk. Jól formázható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Se túl lágy, se túl tömör ne legyen.
- Az összegyúrt tésztamasszákat tegyük fél-egy órára hűtőbe, hogy lehűljön és könnyebben formázható legyen.
- Diónyi gombócokat formázunk, alaposan megforgatjuk porcukorban.
- Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
Nagyon sokáig eláll, igazán egyszerű és finom!