desszert

Narancsos, kakaós pöfeteg keksz

Nem vagyok túl nagy híve a kekszeknek, de a múltkori  mézeskalácsos és citromos pöfeteg keksz annyira elnyerte a tetszésem, hogy már akkor elhatároztam: más változatban is ki fogom próbálni. Karácsony előtt készült egy nagyon narancsos és egy kakaós változat, kevés hozzávalóból sok-sok keksz készíthető, ami még egy hét után is nagyon finom!

Hozzávalók (diónyi méretből kb. 50-60 db lesz): 

  • 460 g liszt + 1 cs. sütőpor
  • 200 g vaj / margarin
  • 230 g cukor
  • 2 tojás

narancsos változathoz:

  • 2 narancs héja
  • 1 csapott tk. kurkuma
  • pár csepp narancs fűszerolaj
  • egy kevés liszt

kakaós változathoz:

  • 3 púpozott ek. kakaópor
  • 1-2 ek. tej

forgatáshoz mindkét változat esetében:

  • porcukor

Elkészítés:

  1. A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel. 
  2. Hozzákeverjük a cukrot és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát kettéosztjuk, az egyikhez a narancsos változat, a másikhoz a kakaós változat hozzávalóit adjuk. Jól formázható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Se túl lágy, se túl tömör ne legyen.
  4. Az összegyúrt tésztamasszákat tegyük fél-egy órára hűtőbe, hogy lehűljön és könnyebben formázható legyen. 
  5. Diónyi gombócokat formázunk, alaposan megforgatjuk porcukorban.
  6. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
  7. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. 

Nagyon sokáig eláll, igazán egyszerű és finom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük