desszert

Narancsos zabkeksz

Ha a karácsony „ízét” kell meghatároznunk, biztos, hogy dobogós helyen szerepel a fahéj és a narancs. Ez a narancsos zabkeksz minden szempontból ideális karácsonyra: nagyon gyorsan készül (10-11 perc sütés elegendő neki), finom, sokáig eláll, így karácsony előtt napokkal korábban is elkészíthető. Nem igényel extra hozzávalókat, pénztárcabarát és szerintem nincs olyan, akinek ne volna kedvére való!

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze liszt (270 g)
  • 1,5 csésze apró szemű zabpehely (185 g)
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 1 csésze barna cukor (300 g)
  • 15 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 tojás
  • 1 nagy (bio) narancs reszelt héja
  • 1 nagy marék mazsola
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 mk. kurkuma
  • csipet só

(A mértékegység: „cup”, általában a mérőpoharakon rajta van, de akinél nincs ilyen, annak megadtam súlyra átszámítva.)

Elkészítés:

Minden legyen szobahőmérsékletű!

  1. Kimérjük a lisztet, zabpelyhet, sütőport egy edénybe.
  2. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és újból habosra keverjük. Belekeverjük a fahéjat és a kurkumát, hogy szép színt kapjon.
  3. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (liszt, zabpehely, sütőpor, só), alaposan elkeverjük.
  4. Belekeverjük a mazsolát és a reszelt narancshéjat. Ha túl lágy a massza, kevés lisztet adjunk még hozzá, hogy kezelhetőbb legyen.
  5. Lisztezett kézzel diónyi gombócokat formázunk. 
  6. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
  7. Lisztezett aljú pohárral (nálam: kis befőttes üveg) kissé szétlapítjuk a gombócokat, hogy keksz formát kapjunk.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-11 perc alatt készre sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha kissé puhának tűnik még, vegyük ki 10-11 perc után, mire kihűl, pont megfelelő lesz az állaga!)
  9. Néhány percig hagyjuk hűlni a sütőlemezen, majd spatula segítségével óvatosan rácsra emeljük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Ötlet:

Kipróbálhatjuk narancs, fahéj és mazsola helyett reszelt gyömbérrel és aszalt vörösáfonyával is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük