Ha a karácsony „ízét” kell meghatároznunk, biztos, hogy dobogós helyen szerepel a fahéj és a narancs. Ez a narancsos zabkeksz minden szempontból ideális karácsonyra: nagyon gyorsan készül (10-11 perc sütés elegendő neki), finom, sokáig eláll, így karácsony előtt napokkal korábban is elkészíthető. Nem igényel extra hozzávalókat, pénztárcabarát és szerintem nincs olyan, akinek ne volna kedvére való!
Hozzávalók:
- 1,5 csésze liszt (270 g)
- 1,5 csésze apró szemű zabpehely (185 g)
- 0,5 cs. sütőpor
- 1 csésze barna cukor (300 g)
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojás
- 1 nagy (bio) narancs reszelt héja
- 1 nagy marék mazsola
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 mk. kurkuma
- csipet só
(A mértékegység: „cup”, általában a mérőpoharakon rajta van, de akinél nincs ilyen, annak megadtam súlyra átszámítva.)
Elkészítés:
Minden legyen szobahőmérsékletű!
- Kimérjük a lisztet, zabpelyhet, sütőport egy edénybe.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és újból habosra keverjük. Belekeverjük a fahéjat és a kurkumát, hogy szép színt kapjon.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót (liszt, zabpehely, sütőpor, só), alaposan elkeverjük.
- Belekeverjük a mazsolát és a reszelt narancshéjat. Ha túl lágy a massza, kevés lisztet adjunk még hozzá, hogy kezelhetőbb legyen.
- Lisztezett kézzel diónyi gombócokat formázunk.
- Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
- Lisztezett aljú pohárral (nálam: kis befőttes üveg) kissé szétlapítjuk a gombócokat, hogy keksz formát kapjunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-11 perc alatt készre sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha kissé puhának tűnik még, vegyük ki 10-11 perc után, mire kihűl, pont megfelelő lesz az állaga!)
- Néhány percig hagyjuk hűlni a sütőlemezen, majd spatula segítségével óvatosan rácsra emeljük, hagyjuk teljesen kihűlni.
Ötlet:
Kipróbálhatjuk narancs, fahéj és mazsola helyett reszelt gyömbérrel és aszalt vörösáfonyával is.