főétel

Ünnepi gyors főétel: pezsgős, narancsos csirke mazsolás kuszkusszal

A karácsonyt megelőző hetekben sokféleképp hangolódunk, vágyunk valami különlegesebb, ünnepibb fogásra, de lehetőleg úgy, hogy ne kelljen fél napot a konyhában töltenünk.  A gyümölcs és a hús párosítása mindig jó ötlet, hogy lenyűgözzük a családtagokat, rokonokat, barátokat, ezért is jó választás ez a pezsgős, narancsos csirke. Kevés hozzávalót igényel, nagyon hamar elkészül és páratlanul finom! 

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg csirkemell filé (csíkokra vágva)
  • 4 ek. citromos, bazsalikomos étolaj (sima is jó)
  • őrölt bors
  • 2 dl frissen facsart narancslé
  • 1 közepes narancs reszelt héja
  • 2 dl száraz pezsgő
  • 2 (púpozott) ek. liszt 

Elkészítés:

Csirke:

  1. A csirkét besózzuk, borsozzuk, majd az olajon kissé megpirítjuk.
  2. Mérsékeljük az edény alatt a lángot, és hagyjuk a csirkét párolódni, míg egy kis levet ereszt.
  3. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük.
  4. Felöntjük a pezsgővel és a narancslével, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, alaposan elkeverjük és addig pároljuk mérsékelt lángon, míg a csirke megpuhul. (Liszt és további folyadék hozzáadásával tudjuk szabályozni a lé sűrűségét, de ha bármelyiket pótoljuk, néhány percig főzzük tovább.)

Köret:

  1. 1,5 bögre kuszkuszt felöntünk 3 bögre forró alaplével (vagy vízzel), hozzákeverünk 2 nagy marék mazsolát, átkeverjük, majd lefedjük és állni hagyjuk, míg az összes folyadékot felszívja.
  2. Zöldhagyma vékonyra vágott szárával „bolondíthatjuk”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük