A karácsonyt megelőző hetekben sokféleképp hangolódunk, vágyunk valami különlegesebb, ünnepibb fogásra, de lehetőleg úgy, hogy ne kelljen fél napot a konyhában töltenünk. A gyümölcs és a hús párosítása mindig jó ötlet, hogy lenyűgözzük a családtagokat, rokonokat, barátokat, ezért is jó választás ez a pezsgős, narancsos csirke. Kevés hozzávalót igényel, nagyon hamar elkészül és páratlanul finom!
Hozzávalók:
- kb. 80 dkg csirkemell filé (csíkokra vágva)
- 4 ek. citromos, bazsalikomos étolaj (sima is jó)
- só
- őrölt bors
- 2 dl frissen facsart narancslé
- 1 közepes narancs reszelt héja
- 2 dl száraz pezsgő
- 2 (púpozott) ek. liszt
Elkészítés:
Csirke:
- A csirkét besózzuk, borsozzuk, majd az olajon kissé megpirítjuk.
- Mérsékeljük az edény alatt a lángot, és hagyjuk a csirkét párolódni, míg egy kis levet ereszt.
- Megszórjuk a liszttel, elkeverjük.
- Felöntjük a pezsgővel és a narancslével, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, alaposan elkeverjük és addig pároljuk mérsékelt lángon, míg a csirke megpuhul. (Liszt és további folyadék hozzáadásával tudjuk szabályozni a lé sűrűségét, de ha bármelyiket pótoljuk, néhány percig főzzük tovább.)
Köret:
- 1,5 bögre kuszkuszt felöntünk 3 bögre forró alaplével (vagy vízzel), hozzákeverünk 2 nagy marék mazsolát, átkeverjük, majd lefedjük és állni hagyjuk, míg az összes folyadékot felszívja.
- Zöldhagyma vékonyra vágott szárával „bolondíthatjuk”.