főétel

Paradicsomos, lazacos quinoával töltött gömbcukkini

A quinoa az egyik legértékesebb növényi fehérjeforrás: B-vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetnek szüksége van. Rostban gazdag, bővelkedik magnéziumban, vasban, cinkben, gluténmentes, gyorsan elkészíthető, változatosan felhasználható, igazán univerzális alapanyag: készíthetjük köretnek, gazdagíthatjuk vele salátáinkat, leveseinket, tehetjük töltelékekbe, és akár édesen is fogyaszthatjuk, például reggelire. 

Hozzávalók:

  • 2 db gömbcukkini (közepes méret) fejenként számítva
  • 1 bögre quinoa 
  • kb. 15 dkg lazac 
  • 2-3 ek. paradicsompüré
  • 1 bögre fagyasztott zöldborsó
  • kevés zsiradék
  • frissen aprított petrezselyem

Elkészítés:

  1. A lazacot megsózzuk, zsiradékkal enyhén kikent alufóliába csomagoljuk, 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. (Tehetünk rá egy szelet citromkarikát is.) Ha megsült, bőrét lehúzzuk, a halhúst kisebb darabokra szedjük.
  2. A gömbcukkini „kalapját” levágjuk, a cukkini húsát kanállal kivájjuk (a cukkini kivájt részére nem lesz szükségünk). A cukkini belsejét megsózzuk, állni hagyjuk, a keletkezett levet kiöntjük belőle. (Ha sok sót használtunk, öblítsük ki a cukkini belsejét!) 
  3. Közben megfőzzük a quinoát kétszeres mennyiségű, sós vízben (akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, kis „farkincák” jelennek meg a gömbök szétnyílt peremén). 
  4. A kissé kihűlt quinoát összekeverjük a paradicsompürével, petrezselyemmel, lazaccal és a borsóval, majd megtöltjük a cukkinit, a levágott kalapokat visszatesszük rá és enyhén kiolajozott sütőedényben, 180 fokra előmelegített sütőben – alufólia alatt – puhára sütjük (kb. 45 perc alatt). 

 

Kicsit időigényes az előkészületek miatt, viszont roppant finom és szuperegészséges! Jól illik hozzá a remuládmártás, de anélkül is nagyon ízletes és laktató!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük