A quinoa az egyik legértékesebb növényi fehérjeforrás: B-vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetnek szüksége van. Rostban gazdag, bővelkedik magnéziumban, vasban, cinkben, gluténmentes, gyorsan elkészíthető, változatosan felhasználható, igazán univerzális alapanyag: készíthetjük köretnek, gazdagíthatjuk vele salátáinkat, leveseinket, tehetjük töltelékekbe, és akár édesen is fogyaszthatjuk, például reggelire.
Hozzávalók:
- 2 db gömbcukkini (közepes méret) fejenként számítva
- 1 bögre quinoa
- kb. 15 dkg lazac
- 2-3 ek. paradicsompüré
- 1 bögre fagyasztott zöldborsó
- só
- kevés zsiradék
- frissen aprított petrezselyem
Elkészítés:
- A lazacot megsózzuk, zsiradékkal enyhén kikent alufóliába csomagoljuk, 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. (Tehetünk rá egy szelet citromkarikát is.) Ha megsült, bőrét lehúzzuk, a halhúst kisebb darabokra szedjük.
- A gömbcukkini „kalapját” levágjuk, a cukkini húsát kanállal kivájjuk (a cukkini kivájt részére nem lesz szükségünk). A cukkini belsejét megsózzuk, állni hagyjuk, a keletkezett levet kiöntjük belőle. (Ha sok sót használtunk, öblítsük ki a cukkini belsejét!)
- Közben megfőzzük a quinoát kétszeres mennyiségű, sós vízben (akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, kis „farkincák” jelennek meg a gömbök szétnyílt peremén).
- A kissé kihűlt quinoát összekeverjük a paradicsompürével, petrezselyemmel, lazaccal és a borsóval, majd megtöltjük a cukkinit, a levágott kalapokat visszatesszük rá és enyhén kiolajozott sütőedényben, 180 fokra előmelegített sütőben – alufólia alatt – puhára sütjük (kb. 45 perc alatt).
Kicsit időigényes az előkészületek miatt, viszont roppant finom és szuperegészséges! Jól illik hozzá a remuládmártás, de anélkül is nagyon ízletes és laktató!