Nálam is van olyan időnként, hogy gyorsan meg akarom úszni a főzést, lehetőleg úgy, hogy több napra is elegendő adag készüljön. Ilyenkor biztos, hogy darált húsos ragut készítek, mert egyrészt nagyon gyorsan megvan, másrészt viszont – szemben a frissensültekkel -, jól tűri a melegítést is. Gomba és bébirépa gazdagítja, körete pedig általában bulgur.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús (sertéshúsból)
- 2-3 kisebb vöröshagyma (kockázva)
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg csiperke gomba
- 30 dkg bébirépa (fagyasztott)
- 100 g paradicsompüré koncentrátum
- zsiradék
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
- A zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
- Rátesszük a darált húst, jól átkeverjük és addig pirítjuk, amíg kifehéredik és egy kis levet enged.
- Mérsékeltebb lángon, fedő alatt pároljuk tovább, közben zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal ízesítjük.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, jól átkeverjük és néhány percig pároljuk. (Aki kicsit szaftosabbra szeretné, kevés vizet adhat hozzá.)
- Beletesszük a szeletekre vágott csiperkegombát és a kiengedett bébirépát, majd addig pároljuk tovább, amíg a gomba is és a répa is megpuhul.
Ízlés szerintit körettel tálaljuk. Jól illik hozzá a bulgur vagy a párolt rizs.
Tálaláskor érdemes megszórni egy jó nagy marék frissen aprított petrezselyemmel.