A fekete rizs igen erősen antioxidáns hatású, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, flavonoidokkal – tudták ezt az ősi Kínában is, éppen ezért csak a császári család számára volt engedélyezett a fogyasztása. Szerencsére manapság már mi is hozzáférhetünk, gazdag, diós, telt ízű, kiválóan laktat, jó párosítható például párolt lazaccal és rengeteg zsenge zöldborsóval.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csésze fekete rizs
- 4-szeres mennyiségű víz (még jobb az alaplé)
- 30 dkg lazac
- só
- citrom
- 25-30 dkg zsenge zöldborsó
- kevés vaj
Elkészítés:
- A rizst négyszeres mennyiségű sós vízben / alaplében puhára főzzük.
- Hozzákeverjük a fagyasztott-kiolvasztott zsenge zöldborsót. (Ha kellően zsenge, főzni sem kell, csak elég kiolvasztani, mert a további főzéssel sokat veszít a színéből, ízéből, állagából.)
- A lazacot kevés vajon puhára pároljuk, pici citromlével, sóval ízesítjük, majd kisebb darabokra szedjük és a rizshez adjuk.