desszert

Gyömbéres, vörös áfonyás zabkeksz

Sok verzióban elkészítettem a pöfeteg kekszet, itt is muszáj volt kipróbálnom, az alap változatokon túl milyen lehet még egy zabkeksz. Karácsonyra pont jó ez a variáció! Nagyon gyorsan készül, napokkal korábban süthető, mert sokáig friss marad! (Ki fogom próbálni még mogyorós, kakaós, kávés ízekben is!)

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze liszt (270 g)
  • 1,5 csésze apró szemű zabpehely (185 g)
  • 20 dkg aszalt vörösáfonya
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 1 csésze barna cukor (300 g)
  • 15 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 3-4 cm vastag, 10-12 cm hosszú, hámozott gyömbér reszelve

(A mértékegység: „cup”, általában a mérőpoharakon rajta van, de akinél nincs ilyen, annak megadtam súlyra átszámítva.)

Elkészítés:

  1. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és újból habosra keverjük. 
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (liszt,  zabpehely, sütőpor, reszelt gyömbér, vörösáfonya, csipet só), alaposan elkeverjük.
  3. Diónyi gombócokat formázunk (lisztezett kézzel könnyebb).
  4. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
  5. Lisztezett aljú pohárral (nálam: kis befőttes üveg) kissé szétlapítjuk a gombócokat, hogy keksz formát kapjunk.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha kissé puhának tűnik még, vegyük ki 10-11 perc után, mire kihűl, pont megfelelő lesz az állaga!)
  7. Néhány percig hagyjuk hűlni a sütőlemezen, majd spatula segítségével óvatosan rácsra emeljük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük