Sok verzióban elkészítettem a pöfeteg kekszet, itt is muszáj volt kipróbálnom, az alap változatokon túl milyen lehet még egy zabkeksz. Karácsonyra pont jó ez a variáció! Nagyon gyorsan készül, napokkal korábban süthető, mert sokáig friss marad! (Ki fogom próbálni még mogyorós, kakaós, kávés ízekben is!)
Hozzávalók:
- 1,5 csésze liszt (270 g)
- 1,5 csésze apró szemű zabpehely (185 g)
- 20 dkg aszalt vörösáfonya
- 0,5 cs. sütőpor
- 1 csésze barna cukor (300 g)
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojás
- csipet só
- 3-4 cm vastag, 10-12 cm hosszú, hámozott gyömbér reszelve
(A mértékegység: „cup”, általában a mérőpoharakon rajta van, de akinél nincs ilyen, annak megadtam súlyra átszámítva.)
Elkészítés:
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és újból habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót (liszt, zabpehely, sütőpor, reszelt gyömbér, vörösáfonya, csipet só), alaposan elkeverjük.
- Diónyi gombócokat formázunk (lisztezett kézzel könnyebb).
- Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
- Lisztezett aljú pohárral (nálam: kis befőttes üveg) kissé szétlapítjuk a gombócokat, hogy keksz formát kapjunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha kissé puhának tűnik még, vegyük ki 10-11 perc után, mire kihűl, pont megfelelő lesz az állaga!)
- Néhány percig hagyjuk hűlni a sütőlemezen, majd spatula segítségével óvatosan rácsra emeljük, hagyjuk teljesen kihűlni.