főétel

Norvég lazacleves

Ünnepek idején időnként megengedjük magunknak a drágább alapanyagokat, hogy valami igazán emlékezetes élményt alkossunk a konyhában: épp ilyen ez a norvég lazacleves is. Nagyon gyorsan készül, abszolút alkalmas arra, hogy lenyűgözzük vele a vacsoravendégeket. Kifinomult, elegáns, szokatlan!

Hozzávalók:

  • 3-4 ek. citromos, bazsalikomos étolaj
  • egy közepes póréhagyma vékony karikákra vágva (zöld szára nélkül) 
  • 30-35 dkg lazacfilé közepes kockákra vágva (bőr nélkül)
  • 2 közepes burgonya (közepes kockákra vágva)
  • 2 közepes sárgarépa (karikákra szelve) 
  • 1 közepes petrezselyemgyökér (karikákra szelve)
  • 250 ml sűrű főzőtejszín
  • 2 csapott ek. liszt
  • 2 l alaplé
  • őrölt bors
  • kapor

Elkészítés:

  1. A felhevített zsiradékon üvegesre pároljuk a póréhagymát.
  2. Rátesszük a tisztított, darabolt zöldségeket, és egy-két percig pirítjuk.
  3. Megszórjuk liszttel, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével. 
  4. Sózzuk, borsozzuk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a zöldségek nagyjából félig megfőnek. 
  5. Beletesszük a lazac darabokat és készre főzzük.
  6. Amikor minden megpuhult, a leves forró levéből egy kis mennyiséget kiveszünk, a tejszínhez keverjük, majd a tejszínes keveréket a levesbe öntjük.
  7. Kaporral ízesítjük és kissé összeforraljuk.
  8. Citromkarikákkal tálaljuk. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük