Ünnepek idején időnként megengedjük magunknak a drágább alapanyagokat, hogy valami igazán emlékezetes élményt alkossunk a konyhában: épp ilyen ez a norvég lazacleves is. Nagyon gyorsan készül, abszolút alkalmas arra, hogy lenyűgözzük vele a vacsoravendégeket. Kifinomult, elegáns, szokatlan!
Hozzávalók:
- 3-4 ek. citromos, bazsalikomos étolaj
- egy közepes póréhagyma vékony karikákra vágva (zöld szára nélkül)
- 30-35 dkg lazacfilé közepes kockákra vágva (bőr nélkül)
- 2 közepes burgonya (közepes kockákra vágva)
- 2 közepes sárgarépa (karikákra szelve)
- 1 közepes petrezselyemgyökér (karikákra szelve)
- 250 ml sűrű főzőtejszín
- 2 csapott ek. liszt
- 2 l alaplé
- só
- őrölt bors
- kapor
Elkészítés:
- A felhevített zsiradékon üvegesre pároljuk a póréhagymát.
- Rátesszük a tisztított, darabolt zöldségeket, és egy-két percig pirítjuk.
- Megszórjuk liszttel, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével.
- Sózzuk, borsozzuk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a zöldségek nagyjából félig megfőnek.
- Beletesszük a lazac darabokat és készre főzzük.
- Amikor minden megpuhult, a leves forró levéből egy kis mennyiséget kiveszünk, a tejszínhez keverjük, majd a tejszínes keveréket a levesbe öntjük.
- Kaporral ízesítjük és kissé összeforraljuk.
- Citromkarikákkal tálaljuk.