főétel

Kapros, juhtúrós sztrapacska

A kerti munkák megfogyatkozása kedvez az időigényesebb konyhai ténykedésnek, de az esős, borongós, hidegebb idők beköszöntével a lélek is vágyik a tartalmasabb fogásokra – az egyik ilyen nagy favorit, amiből mindig nagyobb adagot készítek, az a sztrapacska. Ez alkalommal az aromás juhtúrós mártásba nagy adag kapor került – úgy hiszem, eztán csak így fogom készíteni!

Hozzávalók: (nagyobb mennyiség):

Sztrapacska:

  • 1 kg főzni való burgonya
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás

Kapros, juhtúrós öntet:

  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 dkg jó minőségű szalonna
  • 1 ek. sertészsír
  • 1 nagy marék szárított kapor

Elkészítés:

  1. A burgonyát tisztítás után lereszeljük (sajtreszelő kis lyukú oldalán).
  2. Hozzáadjuk a sót, tojást, lisztet és galuska állagú masszát keverünk belőle.
  3. Bőséges mennyiségű, sós vízbe szaggatjuk. Ha a galuskák feljönnek a víz felszínére, kiszedjük,  hideg vízzel leöblítjük,  lecsöpögtetjük, zsírozott tálba szedjük.
  4. A szalonnát apró kockákra szeljük, serpenyőbe tesszük az egy evőkanálnyi sertészsírral, majd kissé megpirítjuk.
  5. Kiszedjük a szalonnakockákat, a visszamaradó zsiradékba morzsoljuk a juhtúrót, hozzáadjuk a tehéntúrót, tejfölt, jól összemelegítjük, a végén kaporral ízesítjük.
  6. A sztrapacskát a juhtúrós, karpos öntettel meglocsolva, szalonnakockákkal megszórva tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük