A kerti munkák megfogyatkozása kedvez az időigényesebb konyhai ténykedésnek, de az esős, borongós, hidegebb idők beköszöntével a lélek is vágyik a tartalmasabb fogásokra – az egyik ilyen nagy favorit, amiből mindig nagyobb adagot készítek, az a sztrapacska. Ez alkalommal az aromás juhtúrós mártásba nagy adag kapor került – úgy hiszem, eztán csak így fogom készíteni!
Hozzávalók: (nagyobb mennyiség):
Sztrapacska:
- 1 kg főzni való burgonya
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- só
Kapros, juhtúrós öntet:
- 25 dkg juhtúró
- 25 dkg tehéntúró
- 1 nagy pohár tejföl
- 15 dkg jó minőségű szalonna
- 1 ek. sertészsír
- 1 nagy marék szárított kapor
Elkészítés:
- A burgonyát tisztítás után lereszeljük (sajtreszelő kis lyukú oldalán).
- Hozzáadjuk a sót, tojást, lisztet és galuska állagú masszát keverünk belőle.
- Bőséges mennyiségű, sós vízbe szaggatjuk. Ha a galuskák feljönnek a víz felszínére, kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, zsírozott tálba szedjük.
- A szalonnát apró kockákra szeljük, serpenyőbe tesszük az egy evőkanálnyi sertészsírral, majd kissé megpirítjuk.
- Kiszedjük a szalonnakockákat, a visszamaradó zsiradékba morzsoljuk a juhtúrót, hozzáadjuk a tehéntúrót, tejfölt, jól összemelegítjük, a végén kaporral ízesítjük.
- A sztrapacskát a juhtúrós, karpos öntettel meglocsolva, szalonnakockákkal megszórva tálaljuk.